Fler butiker i Storbritannien övervakar sina kunder

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 20 september 2023
- av Sofie Persson
Sports Direct är en brittiska kedja som implementerat ansiktsigenkänning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Storbritannien använder sig allt fler butiker av ansiktsigenkänning för att hindra och förebygga snatteri. Trots utökad övervakning de senaste åren har dock landet sett en ökning av snatterier i butikerna.

Sedan några år tillbaka har techföretaget Facewatch implementerat sin ansiktsigenkänningsteknik i åtskilliga brittiska butiker i syfte att minska stöld och snatteri. Kameror som är installerade i butikerna skannar av alla kunders ansikten mot en databas med tidigare ertappade snattare.

Om ett ansikte blir “matchat” i databasen kommer butiken att få en tyst varning utfärdad med bild på personens ansikte. Med hjälp av den kan personal sedan lättare hålla koll på potentiella tjuvar.

Vår teknik gör det möjligt för (butiker) att göra det de alltid har gjort, men på ett ganska ineffektivt sätt genom att försöka förlita sig på mänskligt minne, säger Simon Gordon, verkställande direktör för Facewatch, till brittiska The Telegraph.

De senaste fyra åren har företaget fördubblats i storlek och lanserat sin teknik i hundratals brittiska affärer. Utanför varje butik med tekniken finns en varningsskylt gällande ansiktsigenkänning och Gordon menar att snatterierna minskat i butikerna sedan tekniken infördes.

Under utredning

Tekniken har dock varit under utredning av den brittiska tillsynsmyndigheten för integritetsskydd (ICO) där man kom fram till att företagets verksamhet var lagenlig, men att det ändå fanns “problemområden”. Bland annat handlade det om att man samlade in för mycket uppgifter om personerna som fångades av kamerorna, något företaget hävdar att man åtgärdat.

Vidare uppges CCTV-kamerorna enligt The Telegraph vara ett orosmoment då de kommer från företaget Hikvision, ett kinesiskt företag som blivit förbjudet i USA på grund av att man ska ha tillhandahållit säkerhet kring läger för uiguriska muslimer i Xinjiang. Brittiska regeringen har förbjudit dessa kameror att användas vid “känsliga områden”, vilket några av butikerna tagit fasta på även om de fortfarande används i vissa fall.

Gordon menar dock att “vanliga” kunder inte kommer att bli övervakade med tekniken, utan att det är “fullständigt nonsens”.

Det vi gör är att stärka butiksägarnas förmåga att försöka förhindra brott i sin butik.

Nya siffror visar att mer övervakning inte stoppat snatterier i Storbritannien, utan att de under det senaste året ökat med 22 procent. Även våld mot personal har nästan dubblerats de senaste tre åren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!