IT/Övervakning

Facebookägda Whatsapp får bättre kryptering

Meddelandetjänsten Whatsapp inför nu kryptering för meddelanden hela vägen, alltså ifrån användare till användare. Tidigare har all trafik varit tillgänglig för ägarna och varför krypteringen införs just nu är oklart, men att profilera sig för integritet uppfattas som populärt.

I den senaste uppdateringen av meddelandeappen Whatsapp införs nu kryptering hela vägen meddelar grundarna på sin blogg.
Frågan om kryptering och skydd av mobiler och meddelanden har blivit högaktuell sedan Apple för några veckor sedan vägrade att assistera FBI med en låst Iphone i ett brottsmål. Flera teknikföretag ställde sig på Apples sida, däribland Whatsapp och ägarna Facebook. Rättegången lades till slut ned då FBI fick hjälp på annat håll med att komma åt innehållet i den aktuella enheten.

Flera andra meddelandetjänster såsom Telegram och Signal har ifrån början krypterat meddelanden ände till ände. Att Whatsapp nu också får det stödet är naturligtvis positivt, men frågan är vilket allvar företaget egentligen ställer bakom integriteten och hur mycket som beror på populism och marknadsvindar.

Att meddelandena krypteras hela vägen förändrar inte andra integritetsaspekter som man bör ha i åtanke när man använder sig av Facebookägda Whatsapp som kopierar hela din telefonbok på sina amerikanska servrar. Facebook var ett av de företag som avslöjades samarbeta med NSA och lämnat ut uppgifter om privatpersoner utan rättsprövning. Att tjänsten är placerad i USA ökar risken för denna typ av insyn.

Nya Dagbladet har istället rekommenderat Telegram som den mest lättanvända och samtidigt integritetsvänliga ersättaren av Whatsapp och SMS-appen Signal som det allra säkraste alternativet.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Telegram
  • Whatsapp