Facebook gav enhetstillverkare tillgång till stora mängder användardata

publicerad 4 juni 2018

Facebook har försett ett 60-tal enhetstillverkare, däribland Apple, Microsoft och Samsung, tillgång till stora mängder användardata det senaste decenniet vilket väcker nya frågor om företagets pålitlighet.

The New York Times avslöjade under söndagen att det sociala nätverket ingått datadelningsavtal med tillverkarna för att utöka sin räckvidd och lät dem erbjuda sina kunder Facebook-funktioner såsom meddelanden, delningsknappar och adressböcker. Avtalen ingick innan Facebook-appar hade blivit riktigt populära i smarta telefoner.

Facebook gav enhetstillverkarna tillgång till användardata utan användarnas medgivande. En del av företagen fick till och med tillgång till data ifrån personer som trott att de aktivt nekat delning av sin användardata och om Facebook-användares vänner.

De flesta av dessa avtal är fortfarande i bruk, men i april började Facebook att se över dem efter den stora Cambridge Analytica-skandalen.

Facebook har mottagit mycket hård kritik efter att det i april avslöjades att användardata tillhörande omkring 50 miljoner användare hade överlåtits till analysföretaget Cambridge Analytica genom en särskild app. Informationen användes sedan för att rikta politisk reklam. I början av april uppskattade Facebook att antalet användare som påverkats av dataläckan uppgick till omkring 87 miljoner.

 

Uppdatering
Efter att Nya Dagbladet publicerade artikeln kontaktade ett ombud för Facebook i Sverige tidningen och belyste att Facebook i ett bloggsvar hävdar att vänners information bara var tillgänglig på enheter när användarna tagit ett beslut om att dela informationen och att man inte känner till att något företag skall ha missbrukat informationen. Läs hela Facebooks svar här.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!