Facebook förbjuder länkar till Brighteon – även i privata meddelanden

publicerad 3 juni 2020
- av Isac Boman
Dokumentären Plandemic på Brighteon.

I vad som synes vara ett svar på att Brighteon vägrar plocka ner dokumentären Plandemic har Facebook nu gjort det omöjligt att dela länkar från den oberoende videoplattformen – även i privata meddelanden.

Att sociala medier inte gillar den vaccinkritiska dokumentären Plandemic har stått klart sedan den släpptes. Filmen har varit föremål för omfattande censur och förlöjliganden, men nu går Facebook ett steg längre i ett försök att kväsa filmen som finns fritt tillgänglig på Brighteon. Även i användarnas privata meddelanden har man nämligen börjat radera och censurera alla länkar till Brighteon.com och Natural News – två sidor som den amerikanske mediaprofilen Mike Adams står bakom.

Mike Adams menar att syftet är tydligt riktat mot Plandemic och förutspår att Brighteon även kommer att censureras från Youtube om man inte tar ner dokumentären från sin plattform. Han skriver vidare att man inte kommer att ge med sig utan tvärtom fortsätta vara en plattform som sätter yttrandefrihet och fritänkande i första rummet och uppmanar även människor att lämna Facebook till förmån får allsocial.com.

Vi kommer inte att följa de krav på censur som ondskefulla kommunistiska kinesstyrda techjättar som Facebook, Youtube och Twitter ställer”, deklarerar man. Istället lyfter man fram att man översatt Plandemic till portugisiska, grekiska, spanska, franska och italienska för att så många som möjligt ska kunna ta del av den.

Vi skyddar och värnar om din rätt att tala ut och dina videos som ifrågasätter status quo om vaccin, pandemier, Federal Reserve eller andra ämnen är välkomna på Brighteon.com”, förklarar man vidare.

Brighteon är ett alternativ till Youtube som i dagsläget har över 44 000 användarkanaler. Samtliga blir nu censurerade av Facebook på ett sätt som Vaccine News beskriver som olagligt och teknofascistiskt.

Försöker man dela en länk från Brighteon eller Natural News i ett privatmeddelande får man upp en notis om att länken bryter mot Facebooks riktlinjer, helt oavsett om länken handlar om trädgårdsskötsel, hälsa eller solenergi.

Det här är inte censur som slår mot en enskild politisk ideologi eller ens en sida av debatten. Det här är förintandet av en hel plattform och alla dess användare”, hävdar man.

Det är oklart om Facebooks nya censuråtgärd kan kvarstå mot bakgrund av den nya anticensur-lagen som nyligen utfärdats via presidentorder av Donald Trump.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!