MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

EU vill se lagar för ökad europeisk konkurrenskraft

publicerad 2 februari 2020
- av Isac Boman

För att bättre hävda sig i global konkurrens vill EU-kommissionen nu bland annat verka för att europeiska företag ska dela data relaterad till artificiell intelligens med varandra.

Sweclockers rapporterar att en ny strategi från kommissionens håll ska gå ut på att medlemsländer i EU ska få bättre möjlighet att konkurrera med andra utländska bolag från exempelvis Kina som i dagsläget drar nyttja av EU:s öppna marknad.

Önskemål från olika företag ligger till grund för översynen av konkurrenslagstiftningen och den ska täcka flera områden, bland annat datadelning om artificiell intelligens och blockkedjor.

I dokumentet som Reuters kommit över framgår det också att utländska företag varnas för att isolera åtkomsten till sin data på den europeiska marknaden och istället dela med sig av denna.

Det europeiska projektet IPCEI, som handlar om forskning och innovation inom batterier och batteriteknik, behandlas också i dokumentet. Projektet backas bland annat av Sverige och har finansierats med 3,2 miljarder euro för att ta fram bättre vätebaserade drivmedel, bättre batteriteknik och få ner nivåerna av koldioxid inom fordonsindustrin.

Strategin för att stärka europeisk konkurrenskraft förväntas offentliggöras någon gång i mars.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend