EU testar AI-kontrollerad lögndetektor vid gränskontroller

publicerad 5 november 2018
IBorderCtrl, EU:s virtuella gränspolis.

EU testar just nu en lögndetektor som styrs med hjälp av artificiell intelligens för att kontrollera personer vid gränskontroller.

Det handlar om projektet iBorderCtrl, som bland annat tagits fram av forskare vid Manchester Metropolitan University i samarbete med EU. iBorderCtrl är tänkt att fungera som en virtuell gränspolis som ska kunna avgöra om en invandrare ljuger på frågor som den får vid en gränskontroll.

Om AI:n misstänker att personen ljuger tas biometriska data som fingeravtryck, venmönster i handen och ansikts­igenkänning, innan resenären skickas vidare till mänsklig gränspolis för vidare kontroll. De som uppfattas som ärliga får en qr-kod som ger dem passage över gränsen, skriver Computer Sweden.


Annonser:


– iBorderCtrl:s system kommer att samla in data som går längre än biometri och fokuserar på biomarkörer för bedrägeri, säger projektkoordinatorn George Boultadakis.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.