IT/Övervakning

EU testar AI-kontrollerad lögndetektor vid gränskontroller

IBorderCtrl, EU:s virtuella gränspolis.

EU testar just nu en lögndetektor som styrs med hjälp av artificiell intelligens för att kontrollera personer vid gränskontroller.

Det handlar om projektet iBorderCtrl, som bland annat tagits fram av forskare vid Manchester Metropolitan University i samarbete med EU. iBorderCtrl är tänkt att fungera som en virtuell gränspolis som ska kunna avgöra om en invandrare ljuger på frågor som den får vid en gränskontroll.
Om AI:n misstänker att personen ljuger tas biometriska data som fingeravtryck, venmönster i handen och ansikts­igenkänning, innan resenären skickas vidare till mänsklig gränspolis för vidare kontroll. De som uppfattas som ärliga får en qr-kod som ger dem passage över gränsen, skriver Computer Sweden.

– iBorderCtrl:s system kommer att samla in data som går längre än biometri och fokuserar på biomarkörer för bedrägeri, säger projektkoordinatorn George Boultadakis.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!