IT/Övervakning

Enorm säkerhetsläcka – hemliga uppgifter om riksdagen och banker ute på nätet

En läcka har lett till att information om Sveriges riksdag och flera banker släppts ut öppet på internet.

Dataläckan är från säkerhetsföretaget Gunnebo och handlar om 38 000 filer som bland annat berör ritningar över bankvalv, larmsystem och känsliga anläggningar. Flera filer som är belagda med sekretess har laddats upp på nätet, visar en granskning som Bonniertidningen DN gjort. Bland annat handlar det om ritningar över säkerhetskameror och larm på ett av SEB:s kontor och även detaljerade ritningar på Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg.
Det finns också med ett avtal mellan Gunnebo och Riksdagsförvaltningen som handlar om hemliga uppgifter om riksdagens skalskydd.

Det var i augusti som hackare kontaktade säkerhetsföretaget och skrev att ”er tid rinner ut” och att de skulle släppa information på nätet. Sedan gjordes ett dataintrång på företaget. Gunnebo säger att meddelandet sågs långt efter intrånget.

Vi undvek en nedstängning. Men man lär sig mer hela tiden. Nu vet vi att vi blev bestulna på data och försöker hantera stölden på ett professionellt sätt, säger Stefan Syrén, vd på Gunnebo, till DN.

IT-säkerhetsexperten Leif Nixon på Sectra Communications har gått igenom materialet som läckts ut och säger att det blir väldigt problematiskt när sådan känslig information läcker ut.

Att bli hackad är en sak, det kan man aldrig skydda sig hundraprocentigt från. Men det är under all kritik att hantera en incident så här dåligt. A och O när ett intrång inträffat är att fastställa vad som faktiskt hänt, och här hade tio minuters efterforskning räckt för att förstå risken för att kritiska data blivit stulna. Jag tror att Gunnebo har en lång resa framför sig för att återupprätta sitt rykte, säger Nixon.

Riksdagsförvaltningen säger att de inte fått information från Gunnebo om den här händelsen. Skatteverket och Nordea säger att uppgifterna som läckts inte är så känsliga. SEB hänvisar frågor om intrånget till Gunnebo.


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!