MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Enorm säkerhetsläcka – hemliga uppgifter om riksdagen och banker ute på nätet

publicerad 27 oktober 2020
- av Sofie Persson

En läcka har lett till att information om Sveriges riksdag och flera banker släppts ut öppet på internet.

Dataläckan är från säkerhetsföretaget Gunnebo och handlar om 38 000 filer som bland annat berör ritningar över bankvalv, larmsystem och känsliga anläggningar. Flera filer som är belagda med sekretess har laddats upp på nätet, visar en granskning som Bonniertidningen DN gjort. Bland annat handlar det om ritningar över säkerhetskameror och larm på ett av SEB:s kontor och även detaljerade ritningar på Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg.

Det finns också med ett avtal mellan Gunnebo och Riksdagsförvaltningen som handlar om hemliga uppgifter om riksdagens skalskydd.

Det var i augusti som hackare kontaktade säkerhetsföretaget och skrev att ”er tid rinner ut” och att de skulle släppa information på nätet. Sedan gjordes ett dataintrång på företaget. Gunnebo säger att meddelandet sågs långt efter intrånget.

Vi undvek en nedstängning. Men man lär sig mer hela tiden. Nu vet vi att vi blev bestulna på data och försöker hantera stölden på ett professionellt sätt, säger Stefan Syrén, vd på Gunnebo, till DN.

IT-säkerhetsexperten Leif Nixon på Sectra Communications har gått igenom materialet som läckts ut och säger att det blir väldigt problematiskt när sådan känslig information läcker ut.

Att bli hackad är en sak, det kan man aldrig skydda sig hundraprocentigt från. Men det är under all kritik att hantera en incident så här dåligt. A och O när ett intrång inträffat är att fastställa vad som faktiskt hänt, och här hade tio minuters efterforskning räckt för att förstå risken för att kritiska data blivit stulna. Jag tror att Gunnebo har en lång resa framför sig för att återupprätta sitt rykte, säger Nixon.

Riksdagsförvaltningen säger att de inte fått information från Gunnebo om den här händelsen. Skatteverket och Nordea säger att uppgifterna som läckts inte är så känsliga. SEB hänvisar frågor om intrånget till Gunnebo.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend