DuckDuckGo-webbläsare låter Microsoft spåra data

publicerad 31 maj 2022
- av Markus Andersson

Integritetsfokuserade DuckDuckGo får åter skarp kritik efter att det framkommit att man har ett särskilt sökavtal med internetjätten Microsoft och att man låter dessa spåra användarnas data.

DuckDuckGo har tidigare stoltserat med att man där inte kartlägger sina användares sökvanor och har också riktat kritik mot Google för dess omfattande spårning av internetanvändare.

Säkerhetsforskaren Zach Edwards har dock kunnat visa att användare visst spåras – eftersom man använder sökmotorn Bings index och via ett syndikeringsavtal måste följa dess regelverk – vilket innebär att åtminstone användare av den mobila versionen av DuckDuckGos webbläsare blir spårade av Microsoft.

I korthet handlar det om att förfrågningar från Microsoftscript på tredjepartssajter inte blockeras av DuckDuckGo och att användare som exempelvis klickat på en annons eller annan länk kan få sin ip-adress och annan information kartlagd.

I den officiella beskrivningen av DuckDuckGos webbläsare står det att läsa att dolda tredjepartsspårare automatiskt ska blockeras och att ”företagen bakom dessa spårare förhindras samla in och sälja din data”. När Zach Edwards undersökte saken fann han dock att Googles och Facebooks spårare förvisso blockerades, men att Microsofts diton tilläts fortsätta samla in information. Andra test visade att spårare kopplade till Microsoftägda Bing och Linkedin tilläts medan övriga blockerades.

DuckDuckGos vd Gabriel Weinberg har också, efter att Edwards avslöjat spårningen, bekräftat att man är medvetna om att webbläsaren tillåter Microsoft-spårare på grund av ett särskilt avtal. Han betonar vidare att det enbart är webbläsaren och inte själva sökmotorn som påverkas av detta.

Weinberg skriver vidare på Twitter att man arbetar tillsammans med Microsoft för att få bort spårningen helt och att man också kommer att uppdatera beskrivningarna i app-butikerna så att dessa är mer informativa och korrekta.

Han menar att företaget varit noga med att aldrig lova sina användare en hundraprocentig anonymitet när de surfar – eftersom detta inte är möjligt och att DuckDuckGo erbjuder ett betydligt mycket bättre skydd än sina konkurrenter.

Det vi pratar om här är ett extremt omfattande skydd som de flesta webbläsare inte ens försöker sig på – att blockera spårningsscript från tredje part innan de laddar på en tredjepartshemsida. Eftersom vi gör detta där vi kan så får våra användare fortfarande mycket mer integritetsskydd med DuckDuckGo än med Safari, Firefox eller andra webbläsare… Vårt mål har alltid varit att erbjuda så mycket integritet vi kan utan några komplicerade inställningar”, skriver Weinberg.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.