IT/Övervakning

Domstol slår fast att Telia måste blockera fildelningssajter

Nu fastslås den överklagande domen mot operatören Telia, vilket innebär att företaget måste stänga åtkomsten till fildelningssajter.

Under våren 2018 inledde en grupp filmbolag en satsning på att tvinga internetoperatörer att stänga ner åtkomsten till webbsidor som ansågs vara ”piratsajter”. Efter några månader dömde Patent- och marknadsdomstolen till filmbolagens fördel. Domstolsbeslutet löd att Telia skulle hindra sina kunder från att besöka bland annat The Pirate Bay och Dreamfilm.
Beslutet överklagades och nu, två år senare, har ett beslut fattats. Patent- och marknadsdomstolen slår nu fast att Telia ska blockera åtkomst till de angivna webbsidorna. Webbsidorna som ska blockeras är The Pirate Bay, Dreamfilm, NyaFilmer och Fmovies. Telia har tre veckor på sig att blockera sidorna.

Utöver dessa sidor måste även Telia blockera tillgång till andra webbsidor vars huvudsakliga syfte är att ge tillgång till de angivna webbsidorna. Om Telia inte följer beslutet riskerar de vite om en halv miljon kronor och domen kan inte överklagas. Bland filmbolagen ser vi bland annat TV4 och Svensk Film samt amerikanska bolag som Warner Bros och Universal.

Beslutet är det senaste i en lång rad försök från film- och tv-branschen att stoppa åtkomst till de största svenska fildelningssajterna. 2017 fälldes Bredbandsbolaget av samma skäl till att blockera The Pirate Bay, något som fick kritik av Bahnhof.

Under juni 2020 drog Svensk Filmindustri, Nordisk Film och Rätthetsalliansen internetleverantören Obenetwork inför rätta då de ansågs vara ansvarig för driften av The Pirate Bay.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!