CIA ägde krypteringsbolag – fick tillgång till statshemligheter

publicerad 14 februari 2020
- av Markus Andersson
I mer än 50 år kunde CIA spionera på andra länder genom det krypteringsbolag man ägde i hemlighet.

I mer än femtio år använde regeringar runt om i världen krypteringsbolaget Crypto AG och litade på företaget. Inget av länderna hade någon aning om företaget i hemlighet ägdes av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

I en granskning gjord av Washington Post i samarbete med tyska ZDF och schweiziska SRF så avslöjas hemligheten som påstås vara kalla krigets bäst bevarade. Några av de länder som använt sig av krypteringsbolaget är Pakistan, Indien, Iran och till och med Vatikanstaten.

Intressant är att det var svensken Boris Hagelin som först startade företaget som utvecklade krypteringsmaskiner, men blev efter stora framgångar sedermera uppköpt av ett ombud till CIA.

Från senast 1970 kontrollerade CIA och National Security Agency (NSA) hela Crypto AG:s verksamhet och man kunde besluta kring vilken teknologi som skulle användas i tillverkningen, men också använda företaget för att spionera på exempelvis libyska terrorister, Iran under gisslankrisen 1979 och Argentinas militär under Falklandskrigen, skriver tidningen.

Huvudfienderna Ryssland och Kina använde sig dock aldrig av Crypto AG. Länderna hade nämligen just misstankar om att företaget i fråga hade allt för nära kopplingar till USA och Väst och valde därför andra lösningar istället.

Redan på 1970-talet började det läcka dokument om att Crypto och amerikanska säkerhetstjänster samarbetade och flera läckor följde de kommande åren. Det är dock först nu som omfattningen av samarbetet mellan Crypto och CIA kunnat påvisas.

2018 såldes företagets lokaler, utrustning och tillgångar av till olika köpare.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.