IT/Övervakning

CIA ägde krypteringsbolag – fick tillgång till statshemligheter

I mer än 50 år kunde CIA spionera på andra länder genom det krypteringsbolag man ägde i hemlighet.

I mer än femtio år använde regeringar runt om i världen krypteringsbolaget Crypto AG och litade på företaget. Inget av länderna hade någon aning om företaget i hemlighet ägdes av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

I en granskning gjord av Washington Post i samarbete med tyska ZDF och schweiziska SRF så avslöjas hemligheten som påstås vara kalla krigets bäst bevarade. Några av de länder som använt sig av krypteringsbolaget är Pakistan, Indien, Iran och till och med Vatikanstaten.
Intressant är att det var svensken Boris Hagelin som först startade företaget som utvecklade krypteringsmaskiner, men blev efter stora framgångar sedermera uppköpt av ett ombud till CIA.

Från senast 1970 kontrollerade CIA och National Security Agency (NSA) hela Crypto AG:s verksamhet och man kunde besluta kring vilken teknologi som skulle användas i tillverkningen, men också använda företaget för att spionera på exempelvis libyska terrorister, Iran under gisslankrisen 1979 och Argentinas militär under Falklandskrigen, skriver tidningen.

Huvudfienderna Ryssland och Kina använde sig dock aldrig av Crypto AG. Länderna hade nämligen just misstankar om att företaget i fråga hade allt för nära kopplingar till USA och Väst och valde därför andra lösningar istället.

Redan på 1970-talet började det läcka dokument om att Crypto och amerikanska säkerhetstjänster samarbetade och flera läckor följde de kommande åren. Det är dock först nu som omfattningen av samarbetet mellan Crypto och CIA kunnat påvisas.

2018 såldes företagets lokaler, utrustning och tillgångar av till olika köpare.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!