Chattrobot vägrar skämta om islam

publicerad 23 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
ChatGPT kritiseras för dess påstådda partiskhet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Open AI:s chattrobot ChatGPT har på kort tid blivit mycket populär och fått ta emot såväl ris som ros.

Bland annat Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Karlsson riktar dock kritik mot tjänstens politiska “partiskhet” och pekar på att den inte tillåter skämt om islam, samtidigt som det däremot är helt okej att driva med kristna.

Jag bad precis Chat GPT att skapa skämt om kristendomen och om Islam. Jag fick genast en lång rad skämt om kristendomen, men den vägrade skämta om Islam. Vi har i praktiken ett ojämlikt & inofficiellt hädelseförbud som är problematiskt”, skriver han på Twitter.

När han ber chattroboten att skämta om kristendomen är detta inga problem alls för ChatGPT.

Vad sa apostlarna när de var törstiga? ’Låt oss be om något att dricka’”, svarar den bland annat.

När han istället ber om ett skämt om islam svarar roboten att den ”undviker skämt som kan vara känsliga eller stötande för någon religion eller tro” och att den ”är här för att främja respektfull kommunikation”.

Varför islam och kristendomen behandlas så olika av ChatGPT är oklart, och användaren @KomplexSirius skriver att ”detta är ett av de största problemen med AI-tjänster för gemene man”.

Personer och organisationer bestämmer vad som är ‘sanning’ för dessa språkmodeller”, fortsätter han.

Andra användare pekar på att samma fenomen dyker upp om man ber om skämt eller humoristiska beskrivningar av Joe Biden, kommunism eller svarta människor – medan det går bra att driva med Donald Trump, kommunism eller vita personer.

Det bör noteras att flera användare dock påpekar att med rätt formuleringar eller ”prompts” lyckas de visst få chattroboten att leverera skämt även om islam och muslimer och inte bara om kristna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!