Bill Gates: Myndigheter måste sluta smygläsa människors mejl

publicerad 26 april 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Microsoft-grundaren och filantropen Bill Gates är starkt kritisk till att amerikanska myndigheter i hemlighet läser tusentals människors e-post utan att de som utreds har någon aning om att deras mejl har blivit genomsökta.

Det finns nog fall där myndigheterna i hemlighet ska kunna få information om ett företags e-post. Men Microsofts inställning är att det då ska vara något utöver det vanliga, och inte någonting som sker slentrianmässigt, att man automatiskt sätter munkavle på, säger Bill Gates till Reuters.

Gates vill att kunder som blir utredda av amerikanska myndigheter i den absoluta majoriteten av fallen ska få reda på detta och inte som det är nu där Microsoft i över 2 600 fall de senaste 18 månaderna fått yppandeförbud när polis begärt ut information om deras kunder.

I en stämningsansökan menar Microsoft att systemet med yppandeförbud strider mot den amerikanska grundlagen och att företagets förtroende bland dess kunder riskerar att ta skada.

Gates har själv förklarat att han inte är någon total motståndare till att myndigheter ska få ut information om företags kunder och e-post, men att detta måste skötas varsamt och att det behövs en balans mellan myndigheternas makt och medborgarnas integritet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!