Baron Cohen kräver att dissidenter tystas på sociala medier

publicerad 26 november 2019
- av Isac Boman

Den välkände brittisk-judiske komikern Sacha Baron Cohen kräver att internetföretagen tar ytterligare krafttag för censur. Vid en gala anordnad av den kontroversiella judisk makt-gruppen Anti-Defamation League argumenterade Cohen för att internetjättarna bör arbeta tillsammans med just ADL för att få bort ”hat och konspirationer” och att de som vägrar ska straffas.

Baron Cohen kanske mest är känd för sina roller som Borat, Ali G och Bruno, förkunnade i sitt tal att mycket av hans arbete har gått ut på att synliggöra rasism och främlingsfientlighet och fortsatte med att beklaga sig över att konspirationsteorier börjar bli allmänt tankegods och att det är dags att agera.

Allt det här hatet och våldet underlättas av en handfull internetföretag som tillsammans utgör den största propagandamaskinen i världshistorien, påstod komikern.

Han förde vidare fram att Facebook, YouTube, Google och Twitter når miljarder människor och att det är skandalöst att man rekommenderar och marknadsför videos av exempelvis Alex Jones och andra amerikanske dissidenter, som enligt Baron Cohen ägnar sig åt att sprida lögner. Den äldsta lögnen av alla som sprids är enligt komikern den om att judar är farliga.

På internet så kan alltid verka lika legitimt. Breitbart påminner om BBC och de påhittade Sions äldstes protokoll ser lika giltiga ut som en ADL-rapport och en galnings orerande framstår som lika trovärdigt som slutsatserna dragna av en Nobelpristagare. Vi har, vad det verkar, förlorat det samlade förnuftet som en demokrati kräver.

Baron Cohen tar även upp president Donald Trump med sina 67 miljoner följare och menar att det är problematiskt att denne i en tweet gick ut med att han funderade på att klassificera Antifa som en terrororganisation, inlägg som enligt komikern sedan sprids och förvrängs och kan bidra till att lura människor.

Till deras försvar har de sociala medieföretagen tagit några steg för att minska hatet och konspirationerna på deras plattformar, men stegen har mestadels varit ytliga.

Brittiska väljare kan snart gå till valllokalerna samtidigt som konspirationsteoretiker på nätet för fram sina vidriga teorier om det stora folkutbytet, att vita kristna människor medvetet håller på att ersättas av muslimska invandrare, fortsätter komikern.

Han beklagar sig vidare över att amerikaner kan påverkas av inlägg och kommentarer online som pratar om en latinamerikansk invasion av landet och menar att i det stora hela så hotar en ”kloak av rasism” och ”konspirationsteorier” demokratin – och hela planeten.

Därför kräver han att internetföretagen nu agerar genom att censurera dissidenter som ger uttryck för åsikter som Baron Cohen ogillar. Själv menar han att det inte handlar om att begränsa yttrandefriheten, utan om att ”inte ge en arena åt rasister” som kan använda denna för att ”rikta in sig på sina offer”.

Han fortsatte med att det är oacceptabelt att internetjättarna agerar som om de står över lagen och att de istället bör arbeta nära grupper som lobbyorganisationen ADL för att få bort hatet och rasismen från nätet och att företag som Facebook bör straffas om de inte lyckas få bort de otillåtna åsikterna.

Om vi gör det till vårt mål, om vi prioriterar sanning över lögner, tolerans över fördomar och empati över skillnader och experter över okunniga, så kanske, bara kanske, kan vi stoppa den största propagandamaskinen i världshistorien. Då kan vi rädda demokratin och vi kan fortfarande ha en plats för yttrandefrihet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.