Amerikansk polis kan få tillgång till WhatsApp och Apple

publicerad 9 december 2021
- av Sofie Persson
FBI:s högkvarter i Washington, D.C.

Amerikansk polis kan få tillgång till data från Whatsapp och Apple visar läckta dokument från FBI som listar myndighetens möjligheter att läsa olika appar. Sällsynt att få sådan information, menar juridisk expert.

Både Facebookägda Whatsapp och Apple har tidigare menat att deras tjänster håller hög integritet för användarna. I ett dokument från FBI, som tidningen Rolling Stones fått tag på via organisationen Property of the People, visar dock att så inte riktigt är fallet.

I dokumentet står att så länge FBI har en dom eller en stämningsansökan kan de enkelt begära ut uppgifter från de båda tjänsterna.

Dokumentet är en slags intern guide för FBI för vilka typer av data myndigheter kan begära information från de nio största meddelandeapparna. Whatsapp är enligt dokumentet en stor källa till privat användardata och kan ge mer nutidsinformation om en användare och deras aktiviteter än nästan alla andra stora säkra meddelandeverktyg.

Finns en stämningsansökan ger det möjlighet till grundläggande information, har man dock en husrannsakningsorder kommer WhatsApp att överlämna adressbokskontakter för den användaren, såväl som andra WhatsApp-användare, som den individen har i sina kontakter.

Whatsapp är också unikt i hur snabbt man kan producera fram data till myndigheter. Det gör man via ett så kallat ”pennregister”, där man fångar källan och destinationen för varje meddelande gällande individen i fråga. Var 15:e minut produceras en viss metadata för användare via ett sådant slags register. I guiden står att de flesta meddelandetjänster dock inte har denna typ av register.

I dokumentet står även att Apple måste lämna över grundläggande abonnentinformation, och 25 dagars data gjorda i iMessage, om de delges ett domstolsbeslut eller en husrannsakningsorder. Det innebär att man får tillgång till vad användaren sökt på och om andra personer sökt efter individen ifråga. Det inkluderar dock inte meddelandeinnehållet eller om meddelanden utbytts mellan olika användare, men mängden data som är tillgänglig för myndigheterna är potentiellt mycket större än från WhatsApp. Om en användare säkerhetskopierar sin iMessage-aktivitet till iCloud, vilket är Apples onlinelagringsplattform, kan FBI begära säkerhetskopior av målets enhet, inklusive meddelanden som skickas och tas emot i iMessage om de har säkerhetskopieras i molnet.

Experter menar dock att guiden inte visar hela omfattningen av FBI:s tillgång. Till exempel står det inte i dokumentet vad som sker när polis eller federala agenter får tillgång till en persons fysiska enhet.

Troligen för alla dessa plattformar, om FBI får tag på någons enhet, kommer ingen mängd end-to-end-kryptering att skydda informationen på enheten, säger Nathan Freed Wessler, biträdande chef för Speech, Privacy and Technology Project vid American Civil Liberties Union.

Juridiska experter och teknologer som granskat FBI-dokumenten menar att det är sällsynt att få så detaljerad information från regeringens synvinkel om FBI:s tillgång till meddelandetjänster. Andrew Crocker, en senior personaljurist på Electronic Frontier Foundations medborgarrättsteam, menar att han inte sett den här typen av information ur ett brottsbekämpande perspektiv förut.

Jag följer detta noggrant och arbetar med de här frågorna. Jag tror inte att jag har sett den här informationen utformad på det här sättet, absolut inte ur ett brottsbekämpande perspektiv, säger han.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.