Amazon anklagas för illegalt monopol

publicerad 2 oktober 2023
- av Sofie Persson
Federal Trade Commissions högkvarter i Washington i USA.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s konkurrensmyndighet har tillsammans med 17 distriktsåklagare skickat in en stämningsansökan mot Amazon. Myndigheten anklagar storföretaget för att ha skaffat sig ett illegalt monopol över e-handelsmarknaden i USA.

Federal Trade Commission (FTC), det vill säga konkurrensmyndigheten i USA, förklarar i en 172 sidor lång stämningsansökan att Amazon på ett otillbörligt sätt marknadsför sin egen plattform och sina egna tjänster på bekostnad av tredjepartssäljare som förlitar sig på företagets marknadsplats för e-handel för distribution.

Bland annat ska e-handelsjätten ha påverkat konkurrensen negativt genom att kräva att säljare på deras plattform ska köpa Amazons interna logistiktjänster för att få tillgång till “Prime”-förmånerna för bästa säljare. På grund av Amazons dominans på marknaden har säljare inget annat val än att acceptera kraven, står att läsa i stämningsansökan.

Denna klagan återspeglar den främsta och mest genomtänkta förståelsen för hur konkurrens sker på digitala marknader och, likaså, de taktiker som Amazon använt för att kväva konkurrenter, beröva dem syre, och verkligen lämna ett förlamat landskap i sitt kölvatten, säger Lina Khan från FTC, enligt CNN.

Amazon avfärdar anklagelserna

Amazon kallar anklagelserna i stämningsansökan för “felaktiga” och “vilseledande”.

Vi håller inte alls med om FTC:s anklagelser – som i många fall är felaktiga eller vilseledande – och inte heller om deras överdrivna och missriktade syn på konkurrens, som skulle skada konsumenterna, skada oberoende företag och omkullkasta gamla och väl genomtänkta doktriner”, skriver e-handelsjätten.

Staterna som är involverade i fallet är Connecticut, Delaware, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Jersey, New Hampshire, New Mexico, Nevada, New York, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, och Wisconsin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!