Allvarlig säkerhetsbrist hos Eufy

publicerad 11 juli 2021
- av Sofie Persson
Eufy

Hundratals användare med övervakningskameror av märket Eufy fick åtkomst till andra personers videoströmmar. Företaget tar inte saken på allvar och skyller på ”mjukvarufel”.

Eufy är ett varumärke som tillverkar övervakningskameror i olika former och klasser. Det ägs av det kinesiska elektronikföretaget Anker. Kamerorna, likt många andra moderna varianter, kopplas till internet och kan användas via appar.

För några veckor sedan började allt fler användare vittna om hur de kunde få tillgång till andra personers videoströmmar, inspelningar och i vissa fall även personuppgifter. Det rapporterar Sweclockers.

Hundratals kommentarer från användare på Ankers och Reddits forum vittnade om säkerhetsbristen hos Eufy.

Eufy svarade i ett uttalande till Engadget att det handlar om ett mjukvarufel som skett efter deras senaste serveruppgradering och därmed exponerat användares kameror och uppgifter. De sade att endast 0,001 procent av alla användare drabbats och endast de från USA, Nya Zeeland, Australien, Kuba, Mexiko, Brasilien och Argentina. Läckan ska inte ha påverkat deras babymonitorer, låssystem, hemlarm eller produkter för husdjur – utan endast vissa övervakningskameror.

 

De har meddelat sina användare att kundtjänsten kommer att kontakta de drabbade samt att en enklare lösning, utan att närmare redogöra för den, ska åtgärda problemet.

Det saknas också information till de drabbade om de bör byta lösenord eller vidta andra säkerhetsåtgärder.

Eufy har också fått kritik på sociala medier och forum för att inte ta problemet på tillräckligt stort allvar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.