Över 8000 CIA-dokument läckta – visar hemliga bakdörrar i nästan all mjukvara

Publicerad 8 mars 2017
  Enligt Wikileaks har CIA bakdörrar i både Iphones, Android-mobiler och Windows-datorer

  Wikileaks har publicerat över 8000 hemliga dokument som läckts ifrån den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Läckan som går under kodnamnet "Vault 7" är den största någonsin ifrån myndigheten. De läckta dokumenten, som enligt experter verkar autentiska, avslöjar den största spionorganisation som någonsin avslöjats med inriktning på mjukvara för intrång och avlyssning.

  I vad som Wikileaks beskriver som den första delen i serien "Year Zero" av dokument har 8761 dokument publicerats. Dokumenten kommer enligt Wikileaks ifrån ett skyddat topphemligt nätverk på CIA:s Center for Cyber Intelligence beläget i Langley, Virginia, USA. Läckan omfattar dokument mellan åren 2013 och 2016.

  Dokumenten beskriver hur CIA har byggt upp en enorm arsenal av mjukvara, spionprogram, hackingverktyg och avlyssningsprogram riktade mot en rad amerikanska och europeiska programvaruutvecklare såsom Apple och IOS, Googles Android, Microsoft Windows och till och med Samsungs Smart TV. Syftet med mjukvaran är att kunna göra intrång i datorer och nätverk, stjäla information och avlyssna mobiltelefoner, spionera på webbkameror med mera.
  Enligt uppgift ska CIA:s speciella center för Cyber Intelligence haft över 5000 registrerade användare och producerat ett tusental program för intrång och avlyssning.

  Amerikanska hackeroperationer genomförs ifrån Tyskland

  Enligt Wikileaks bedriver CIA hackeroperationer under täckmantel ifrån det amerikanska konsulatet i Frankfurt. Konsulatet har använts som ett centrum för attacker i Europa, Mellanöstern och Afrika.

  Det beskrivs också hur amerikanska agenter genom sin bas i Tyskland kunnat resa fritt inom Schengen-området för att kunna genomföra operationer som kräver fysisk närvaro. Bland annat beskrivs metoder för hur man angriper nätverk som är bortkopplade ifrån internet, t.ex. arkiv på polisstationer.

  Hela läckan går att läsa om på Wikileaks hemsida.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!