IT/Övervakning

40 000 svenskar har fått sin surfhistorik avlyssnad och såld

Bilden är illustrativ.

En gigantisk databas som funnits till salu har innehållit surfhistorik från drygt 40 000 svenskar. Det handlar inte bara om privatpersoner utan även om intern data från storföretag som Volvo, Ericsson och SAS.

Det är Dagens Nyheter som fått tillgång till databasen och kan konstatera att det i denna finns interna diskussioner om såväl tekniska problem som personalärenden där enskilda anställda namngivs.
Informationen har samlats in genom skadlig spionkod som funnits i ett flertal programtillägg till webbläsarna Chrome och Firefox som sammanställt vilka hemsidor som besöks. Denna data har sedan sålts vidare.

Att interna företagsangelägenheter har läckt ut på detta sätt beror enligt Dagens Nyheter på att många företag har sina interna arbetsprogram kopplade till webbläsaren, program som Sharepoint och Atlassian.

I databasen framgår det att ett antal av Sveriges största företag som Ericsson, SAS, Husqvarna, Tele2, SKF och AB Volvo finns med, vilket innebär att anställda från företagen också har avlyssnats. Även anställda vid it-bolaget Atea som anlitas flitigt av Regeringskansliet har blivit avlyssnade.

– Vi arbetar ständigt med att förbättra oss, bli starkare, säkrare och snabbare, men motståndarna är skickliga och välorganiserade, vilket gör vårt arbete utmanande, säger Mattias Forsberg, it-chef på SAS till tidningen.

Säkerhetsteknikern Sam Jadali som har samarbetat med Dagens Nyheter under granskningen har också upptäckt att även rymdbolaget SpaceX har funnits med i databanken där de som kommit över den kunnat se uppgifter om fel i en raketmotor för en aktiv rymdfarkost.

 

Källa: DN

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!