40 000 svenskar har fått sin surfhistorik avlyssnad och såld

publicerad 9 september 2019
Bilden är illustrativ.

En gigantisk databas som funnits till salu har innehållit surfhistorik från drygt 40 000 svenskar. Det handlar inte bara om privatpersoner utan även om intern data från storföretag som Volvo, Ericsson och SAS.

Det är Dagens Nyheter som fått tillgång till databasen och kan konstatera att det i denna finns interna diskussioner om såväl tekniska problem som personalärenden där enskilda anställda namngivs.

Informationen har samlats in genom skadlig spionkod som funnits i ett flertal programtillägg till webbläsarna Chrome och Firefox som sammanställt vilka hemsidor som besöks. Denna data har sedan sålts vidare.

Att interna företagsangelägenheter har läckt ut på detta sätt beror enligt Dagens Nyheter på att många företag har sina interna arbetsprogram kopplade till webbläsaren, program som Sharepoint och Atlassian.

I databasen framgår det att ett antal av Sveriges största företag som Ericsson, SAS, Husqvarna, Tele2, SKF och AB Volvo finns med, vilket innebär att anställda från företagen också har avlyssnats. Även anställda vid it-bolaget Atea som anlitas flitigt av Regeringskansliet har blivit avlyssnade.

– Vi arbetar ständigt med att förbättra oss, bli starkare, säkrare och snabbare, men motståndarna är skickliga och välorganiserade, vilket gör vårt arbete utmanande, säger Mattias Forsberg, it-chef på SAS till tidningen.

Säkerhetsteknikern Sam Jadali som har samarbetat med Dagens Nyheter under granskningen har också upptäckt att även rymdbolaget SpaceX har funnits med i databanken där de som kommit över den kunnat se uppgifter om fel i en raketmotor för en aktiv rymdfarkost.

 

Källa: DN
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.