165 företag kritiserar Google för att gynna sina egna tjänster i sökresultaten

publicerad 29 november 2020
- av Sofie Persson
Google.

En grupp på 165 företag och branschorganisationer säger att Google favoriserar sina egna tjänster och vill nu att EU ska vidta åtgärder.

Google favoriserar sina egna tjänster. Det säger åtminstone 165 företag och organisationer från USA, Storbritannien och EU, skriver Computer Sweden. I ett gemensamt brev till EU:s konkurrenschef Margrethe Vestager hävdar företagen att Google gynnar sina egna tjänster för boende, resor och jobb i sökresultaten i Googles egen söktjänst. I brevet kräver de att det upphör omedelbart.

Google förnekar anklagelserna om att de skulle favorisera sina egna tjänster. De säger att deras användare inte är inlåsta och att Googles konkurrenter bara finns ett klick bort.

Människor förväntar sig att Google ger dem de mest relevanta, högkvalitativa sökresultaten som de kan lita på, säger en talesperson på Google till Reuters.

De förväntar sig inte att vi ger vissa företag eller kommersiella konkurrenter fördelar framför andra eller att vi slutar lansera användbara tjänster som skapar större val och konkurrens för européer.

Bland annat har brevet undertecknats av företrädare från Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone och Foundem.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.