1177 Vårdguiden tros ha läckt känsliga uppgifter

publicerad 17 februari 2020
- av Per Nordin
En bugg gjorde så att utloggningar på 1177 Vårdguiden genom Internet Explorer inte gick igenom som de skulle.

Ett okänt antal personuppgifter kan ha röjts i samband med en bugg på 1177 Vårdguidens hemsida. Om besökarna använt Internet Explorer har utloggningarna i vissa fall inte gått igenom och andra människor har kunnat ta del av uppgifterna.

SVT skriver att buggen enbart berör människor som har använt webbläsaren Internet Explorer och att det fungerat som så att personer som loggat ut ur e-tjänsterna och stängt webbläsaren automatiskt blivit inloggade på det senast använda kontot när de gått in på hemsidan igen.

Särskilt vid offentliga datorer på bibliotek och liknande är detta förstås problematiskt eftersom nästa person som surfat in på 1177.se då kommit in på den föregående besökarnas konto och eventuellt kunnat ta del av känslig information.

– Det här är oacceptabelt. Vi har ett stort ansvar att skydda våra invånares identiteter och personuppgifter. Och när det har med hälsa att göra är det extra viktigt. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, säger Måns Arnrup, IT-direktör på Region Halland till SVT.

Leverantören Inera AB menar att det är en förändring i konfigurationsinställningarna som orsakade buggen och att den nu är åtgärdad.

Att använda Internet Explorer får i dagsläget ses som en allmän säkerhetsrisk då webbläsaren är att betrakta som utdaterad. Bland uppdaterade och mer integritetsvänliga alternativ finns istället webbläsaren Firefox och Brave.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.