IT/Övervakning

1177 Vårdguiden tros ha läckt känsliga uppgifter

En bugg gjorde så att utloggningar på 1177 Vårdguiden genom Internet Explorer inte gick igenom som de skulle.

Ett okänt antal personuppgifter kan ha röjts i samband med en bugg på 1177 Vårdguidens hemsida. Om besökarna använt Internet Explorer har utloggningarna i vissa fall inte gått igenom och andra människor har kunnat ta del av uppgifterna.

SVT skriver att buggen enbart berör människor som har använt webbläsaren Internet Explorer och att det fungerat som så att personer som loggat ut ur e-tjänsterna och stängt webbläsaren automatiskt blivit inloggade på det senast använda kontot när de gått in på hemsidan igen.
Särskilt vid offentliga datorer på bibliotek och liknande är detta förstås problematiskt eftersom nästa person som surfat in på 1177.se då kommit in på den föregående besökarnas konto och eventuellt kunnat ta del av känslig information.

– Det här är oacceptabelt. Vi har ett stort ansvar att skydda våra invånares identiteter och personuppgifter. Och när det har med hälsa att göra är det extra viktigt. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, säger Måns Arnrup, IT-direktör på Region Halland till SVT.

Leverantören Inera AB menar att det är en förändring i konfigurationsinställningarna som orsakade buggen och att den nu är åtgärdad.

Att använda Internet Explorer får i dagsläget ses som en allmän säkerhetsrisk då webbläsaren är att betrakta som utdaterad. Bland uppdaterade och mer integritetsvänliga alternativ finns istället webbläsaren Firefox och Brave.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!