Vattenfalls vd: Elkrisen kan förvärras 2024

Energikrisen

publicerad 10 februari 2023
- av Sofie Persson
Anna Borg , vd för Vattenfall, vid World Economic Forums årliga möte 2022.

Dyrare och mindre mängder gas kan pressa upp elpriserna nästa år. Blir vintern kall 2024 kan det bli ännu värre för konsumenterna med elpriserna, spår Vattenfalls vd Anna Borg.

Under vintern har Sverige och EU präglats av stigande el- och gaspriser som resulterat i höga elräkningar för många hushåll. Anna Borg anser att Europa haft tur med den milda vintern som varit. Bland annat energieffektiviseringar och besparingar från kunderna har gjort att man inte behövt använda lika mycket gas som man annars skulle ha gjort. Däremot kan det komma att bli värre nästa år.

Det här är inte över än, säger hon till Schibstedtidningen SvD. Nästa år och vintern 2024 vet vi inte hur vädret kommer att vara.

Hon pekar på att även om gaslagren är välfyllda nu så kommer det in mindre gas under 2024 och denna kommer att vara dyrare än tidigare, vilket i sin tur innebär att priserna på el kan komma att pressas upp.

Stor osäkerhet är min sammanfattning, menar Borg.

Vattenfall-toppen anser att utbyggnaderna för elproduktion måste skyndas på och att det i nuläget handlar om att få klart påbörjade vindkraftsprojekt, men att det i ett senare skede också handlar om att se över möjligheterna att bygga ny kärnkraft.

– Jag tycker att tekniken kring små modulära reaktorer ser lovande ut. Om den levererar som den ser ut att göra, och om förutsättningarna också kommer på plats, är jag optimistisk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!