Vattenfall fortsätter med förstudie kring minireaktorer

publicerad 10 mars 2023
- av Sofie Persson
Vattenfall utreder möjligheterna kring att starta två minireaktorer vid Ringhals kärnkraftverk.

Den förstudie som i somras påbörjades kring byggandet av två nya minireaktorer fortsätter nu, meddelar Vattenfall. Tanken är att den första reaktorn ska stå klar redan 2030.

─ Vi har redan en dialog med flera potentiella teknikleverantörer, säger Desirée Comstedt.

Det var i juni som Vattenfall inledde en förstudie gällande möjligheten att bygga två nya så kallade SMR-reaktorer, det vill säga minireaktorer, vid Ringhals kärnkraftverk. Anledningen är att man ”behöver hitta en väg framåt för att kunna möta det ökade behovet som finns”, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu går vi vidare med förstudien, skriver elbolaget i ett pressmeddelande. Där menar man sig nu ha initierat kontakter med potentiella leverantörer av minireaktorer samt att fältstudier snart kommer att påbörjas vid Ringhals.

Det är framför allt tre saker som händer härnäst. Vi har redan en dialog med flera potentiella teknikleverantörer och kommer senare i år att gå vidare med en eller flera av dem för att få konkreta förslag på reaktorer, säger Desirée Comstedt, affärsutvecklingsansvarig för kärnkraft inom Vattenfall. Vi drar också igång arbetet som krävs för en miljökonsekvensbeskrivning, vilket bland annat innebär fältstudier och markundersökningar i området runt Ringhals, och vi förbereder oss för att efter sommaren bjuda in till lokala samråd för att diskutera med berörda parter.

Ambitionen är att ha den första reaktorn i drift redan 2030 och förstudien beräknas vara klar vid årsskiftet 2023/2024. Förstudien är också en central del för tillståndsansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen som krävs för att kunna bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Vattenfall fortsätter också att investera i de redan befintliga fem kärnkraftsreaktorerna vid Ringhals och Forsmark, där man bland annat tittar på eventuella effekthöjningar.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.