I Lärarförbundets senaste enkät framkommer det att minst var femte lärare har utsatts för ”verbalt våld” och hot av elevers föräldrar. Det är också vanligt att föräldrar försöker påverka och pressa lärarna att sätta högre betyg.
– Om det har varit en konflikt, till exempel att barn slagits, hör föräldrar av sig i affekt med ett mejl på natten. Jag har haft föräldrar som kommer inrusande på morgonen, så då får man ta bort dem och lugna ner dem, säger Sophie Hedberg som är mellanstadielärare på Observatorielundens skola i Stockholm.
Hotfulla och aggressiva föräldrar har i regel problem med hur betyg sätts och hur undervisningen bedrivs, eller kräver att deras barn ska få mer resurser. Ett annat vanligt scenario är att föräldern är arg för att dess barn har varit i bråk, vilket leder till att de kan komma instormandes i skolan och agera hotfullt.
Enligt en annan lärare blir det också allt vanligare att föräldrar försöker påverka och förändra undervisningen och exempelvis tycker att barnen får lära sig onödiga saker, får för mycket läxor eller inte lär sig tillräckligt mycket, och då högljutt försöker pressa lärarna att ändra sin undervisning.
– Relationen mellan vårdnadshavare och lärare är så viktig för elevernas kunskapsinhämtning. När föräldrar kommer med orimliga krav och otillbörlig påverkan skadas den relationen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Det är också vanligt med aggressiva och upprörda föräldrar som kräver att deras barn ska få ett högre betyg än vad lärarna har satt. Det kan också exempelvis komma in ett mejl där föräldern kräver att deras barn ska få ett visst betyg, även om barnet inte når upp till kunskapskraven.
Ibland går föräldrar också ihop gemensamt, stormar in på skolan och skäller ut en enskild lärare för att denne agerat på ett sätt som gjort dem missnöjda. Detta har lett till att lärare sjukskrivit sig och inte vågat sig tillbaka till skolan.
– Att bli utskälld inför barnen är särskilt obehagligt. Dessutom hamnar barnen, som är lojala med både läraren och sin förälder, i kläm, förklarar Sophie Hedberg.
Enligt de intervjuade lärarna har antalet påstridiga och hotfulla föräldrar ökat under de senaste åren. Det förekommer också att föräldern hotar att gå ut i medier eller anmäla skolan med påhittade anklagelser om denne inte får sin vilja igenom.