Vänsterpartist vill att EU straffar Ungern – erkänner “enbart” de naturliga könen

publicerad 29 maj 2020
- av Per Nordin
Ungerns identitetshandlingar som utgår från ”vid födseln tilldelat kön” måste straffas av EU, menar Malin Björk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Ungern kan man inte längre godtyckligt ändra sitt juridiska kön, och istället hänvisar nu identitetshandlingar till ”vid födseln tilldelat kön”. För detta kräver Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, att EU “agerar skarpt” genom att dra in alla EU-pengar till landet.

I praktiken avskaffades möjligheten att ”byta kön” i Ungern redan för två år sedan. Lagförslaget som nu klubbats igenom förra veckan och möttes av protester från hbtq-lobbyn både inom landet och globalt.

Ungerns regering vidhåller dock att lagstiftningen kommer stå fast och påpekar att man i verkligheten inte faktiskt kan ändra sitt biologiska kön. Referenser till kön i identitetshandlingar såväl som i folkbokföringen i Ungern hänvisar nu till “vid födseln tilldelat kön”.

Enligt Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet samt vice ordförande i EU-parlamentets hbtq-grupp, är lagändringen “oacceptabel” och kräver att EU agerar skarpt mot Ungern för att sätta stopp för “nedmonteringen av demokratin”.

Det är hög tid att omvärlden reagerar och sätta stopp för nedmonteringen av demokratin i Ungern. EU-kommissionen och EU:s medlemsländer har hittills varit häpnadsväckande lama mot Ungern. Det är dags att dra in alla EU-pengar till Ungern nu. Och Moderaterna och Kristdemokraterna kan inte fortsätta hålla Fidesz under armarna i sin partigrupp. Vad väntar de på?, säger Björk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!