Inrikes

Vänsterpartist vill att EU straffar Ungern – erkänner “enbart” de naturliga könen

Ungerns identitetshandlingar som utgår från ”vid födseln tilldelat kön” måste straffas av EU, menar Malin Björk.

I Ungern kan man inte längre godtyckligt ändra sitt juridiska kön, och istället hänvisar nu identitetshandlingar till ”vid födseln tilldelat kön”. För detta kräver Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, att EU “agerar skarpt” genom att dra in alla EU-pengar till landet.

I praktiken avskaffades möjligheten att ”byta kön” i Ungern redan för två år sedan. Lagförslaget som nu klubbats igenom förra veckan och möttes av protester från hbtq-lobbyn både inom landet och globalt.
Ungerns regering vidhåller dock att lagstiftningen kommer stå fast och påpekar att man i verkligheten inte faktiskt kan ändra sitt biologiska kön. Referenser till kön i identitetshandlingar såväl som i folkbokföringen i Ungern hänvisar nu till “vid födseln tilldelat kön”.

Enligt Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet samt vice ordförande i EU-parlamentets hbtq-grupp, är lagändringen “oacceptabel” och kräver att EU agerar skarpt mot Ungern för att sätta stopp för “nedmonteringen av demokratin”.

Det är hög tid att omvärlden reagerar och sätta stopp för nedmonteringen av demokratin i Ungern. EU-kommissionen och EU:s medlemsländer har hittills varit häpnadsväckande lama mot Ungern. Det är dags att dra in alla EU-pengar till Ungern nu. Och Moderaterna och Kristdemokraterna kan inte fortsätta hålla Fidesz under armarna i sin partigrupp. Vad väntar de på?, säger Björk.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!