Väljarna: Sverige går åt fel håll

publicerad 8 juni 2023
- av Jan Sundstedt
34 procent av väljarna oroar sig mest för kriminaliteten i landet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nästan 60 procent av de svenska väljarna anser att Sverige är på väg åt fel håll – samtidigt som färre än var tionde svensk anser att landet går i rätt riktning.

Det är framför allt brottslighet och skjutningar som oroar svenskarna – men också frågor om klimat, skola, sjukvård, invandring och ekonomi.

I mätningen som gjorts av DN/Ipsos har 1676 personer intervjuats och tillställts frågan om huruvida de tycker att Sverige går åt rätt eller fel håll samt vad de tycker främst utvecklats i endera riktningen.

56 procent svarar att Sverige går åt fel håll och endast åtta procent att landet går åt rätt håll. Övriga är osäkra eller tycker att Sverige går lika mycket år rätt respektive fel håll.

Brottslighet, gängkriminalitet och skjutningar är vad som främst oroar svenskarna, men många är också pessimistiska på grund av klimatet, skolor, utbildning och vården. Även invandringen är någonting som många svenskar oroar sig för.

Vad gäller det senaste årets inflation där räntorna och priser på livsmedel och el har rusat och försämrat befolkningens ekonomi så oroar detta endast åtta procent av de tillfrågade väljarna mest.

– Det fanns en påtaglig pessimism även när ekonomin gick bra, med låga räntor och stigande reallöner, kommenterar Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

– Det tyder på att även om regeringen får bukt med inflationen och konjunkturen vänder uppåt är det inte självklart att väljarna börjar se mer positivt på utvecklingen. Det hänger på andra frågor, och där kan vi konstatera att än så länge syns ingen vändning när det gäller brottsligheten.

Det kan också noteras att äldre är mer pessimistiska kring landets utveckling än yngre, att kvinnor är något mer pessimistiska än män och att personer som röstar på KD, L eller C är mindre negativa än övriga partiers anhängare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!