Inrikes

Utlandssvensk entreprenör vittnar om asylbedrägerier

Swebbtv:s programledare Mikael Willgert till vänster i samtal med Christer Bigander.

Entreprenören och utlandssvensken Christer Bigander berättar i Svensk Webbtelevision om hur människor söker asyl i Sverige för att sedan åka tillbaka till sina hemländer och samtidigt plocka ut svenska bidrag, i vissa fall med flera identiteter. På det sättet är det möjligt att få dubbla eller tredubbla bidrag utan att ens befinna sig i Sverige.

Bigander är idag verksam i Filippinerna och har under många år rest över stora delar av världen, allra främst i Asien. Bigander delar med sig av häpnadsväckande vittnesmål bland annat från en resa till Barcelona där han kom i kontakt med en man från Pakistan som sade sig komma från Märsta utanför Stockholm och bodde halvårsvis i Barcelona och i Pakistan.
Han och hans kompisar hade blivit erbjudna, i den här byn i Pakistan, en resa till Sverige, utbildade i vad de skulle säga – att de är barn, han var kanske i 40-årsåldern. De skulle säga att de var från Afghanistan.

Enligt Bigander betalade mannen mellan tio och tjugo tusen euro till en arrangör för att komma till Sverige, hävdade att han var barn och fick uppehållstillstånd efter bara fyra månader. Mannen berättade att han har en adress i Märsta och betalar tre tusen kronor till en svensk advokat som sköter alla papper och all byråkrati.

Den pakistanske mannens fru plockar ut bidragspengarna hemma i Pakistan utan att svenska myndigheter tar notis om detta och mannen berättade om en vän som hade inte mindre än fem identiteter i Sverige som han fick bidrag för, utan att ens befinna sig i landet.

Svenska myndigheter som ska ha koll på sånt här har ju noll koll, konstaterar Bigander.

På en resa till Addis Abeba i Etiopien noterade Christer Bigander att det mittemot deras hotell fanns en resebyrå som hette Sweden Travel. När han gick närmare den så såg han en skylt på dörren där det fanns listat vilka bidrag man kan få om man åker till Sverige.

Affärsidén var att sälja resor till Sverige för etiopiska asylsökande och utbilda resenärerna i vad de skulle säga när de kom fram, när de skulle slänga sina pass och hur de skulle agera för att maximera sina chanser att få stanna.

I samma hus låg en sportaffär där en etiopier berättade att han fått uppehållstillstånd i Norge för 7-8 år sedan men inte åkt tillbaka på grund av vädret. Tack vare norska bidrag och ett bankomatkort fick mannen dock ut pengar varje månad.

Bigander berättar vidare att han senare hemma i Sverige stötte på en taxichaufför i Stockholm och det visade sig att chauffören var från samma etiopiska stad som Christer besökt, varför de började samtala. Snabbt framkom att det var fem personer som delade på samma bil och körkort och alltså låtsades vara samma person.

Mannen trivdes dock inte i Sverige och berättade att hans plan var att flytta till Thailand och leva på svenska bidrag där när han väl fått uppehållstillstånd.

Om det inte står rätt till så försöker man ju göra någonting åt det, men Sverige gör ju precis tvärtom, märker Bigander.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!