Inrikes

Utländska stöldligor bakom nio av tio bilstölder

Utländska stöldligor ligger bakom 90 procent av alla stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige. Detta enligt DN och SR/Ekot. 

Statistiken finns i en rapport, som polisens nationella operativa avdelning, NOA, har ställt samman.
Normalt fraktas stöldgodset snabbt ut ur landet, och någon kontroll av fordon vid gränspassager görs sällan. Tullverket prioriterar kontroll av fordon som körs in i landet, inte ut.

Dessutom kan inte polisen göra något, om stöldanmälningar inte har gjorts.

Tullverkets personal lägger två procent av sin arbetstid på att kontrollera fordon som reser ut ur landet. Detta visar statistiken.

Så länge ingen polisanmälan har gjorts är det inte brottsligt att föra ut stöldgods ur Sverige. Tullverket har inte rätt att gripa någon som gör det.

De utländska ligorna beräknas även ligga bakom cirka 50 procent av alla bostadsinbrott. Detta enligt NOA. Få inbrott blir lösta.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • NOA
  • stöldligor