Uppgifter: Palmeutredningen läggs ner

publicerad 19 februari 2020
- av Isac Boman
Eventuella hemligheter kring Palmemordet kan under regeringen Löfvens regi nu komma att begravas.

Enligt uppgifter till Aftonbladet läggs utredningen om mordet på Olof Palme snart ner. Efter snart 34 år och 3 miljarder kronor menar Palmegruppen att något åtal inte längre är aktuellt eftersom den misstänkte gärningsmannen ska vara död. Ingen ny bevisning har dock ännu lagts fram.

Under gårdagen meddelade åklagaren Krister Petersson att åtal för mordet kan komma att väckas inom fem månader. Om så inte sker så läggs utredningen ner. Källor till Aftonbladet menar dock att något åtal inte är aktuellt för att den misstänkte gärningsmannen är död.

Man betonar också att den man som pekas ut som skyldig till mordet har figurerat tidigare i utredningen och att det inte handlar om Christer Pettersson som dömdes i tingsrätten för mordet men sedan friades i hovrätten.

Sedan mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme 1986 har otaliga spår följts upp och avfärdats eller inte kunnat ledas i bevis. Om förundersökningen läggs ner kommer Palmegruppen, som idag består av fem poliser, att upplösas.

– Det kan ju vara så att vi har kommit så långt som man kan begära av oss och ytterligare utredning kommer inte att ge något. Det är ju en möjlighet, men jag vill inte föregripa vad vi kommer att presentera under det här första halvåret, säger åklagaren Krister Petersson till SVT.

Privatspanaren Claes Hedberg, vars uppmärksammade bok om Palmemordet recenserades i Nya Dagbladet i mars, kommenterade redan i april förra året i en intervju med Swebbtv att åklagaren tidigt skickat signaler om att en ny mördare varit på väg att pekas ut för att lugna det svenska folket med en ”skenlösning”.

Man kommer att skylla på en person som redan är död och begraven och så kommer man inte längre, säger Hedberg i intervjun.

Han pekar istället ut en inre krets inom socialdemokraterna som ansvariga för Palmemordet, vilket han vidare menar är förklaringen till det förunderliga sätt som utredningen hanterats på från första början.

– Godta inte detta, stå bakom kravet på en oberoende sanningskommission. Socialdemokraterna kommer att bäva om en sådan tillsätts, menar Hedberg.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.