Löfven: Inget underlag för att bilda regering

publicerad 29 oktober 2018

Stefan Löfven kommer i nuläget inte att inleda någon regeringsbildning efter att han misslyckats med sonderingsuppdraget från talmannen, enligt källor till Ekot.

För två veckor sedan fick Stefan Löfven som Socialdemokraternas partiledare i uppdrag av talman Andreas Norlén att sondera terrängen för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

Under måndagen, 14 dagar efter uppdraget, ska Löfven meddela att han i nuläget inte ser någon möjlighet för att bilda en regering som leds av Socialdemokraterna, rapporterar källor som Ekot talat med.


Annonser:


Tidigare har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fått ett sonderingsuppdrag av talmannen och lyckades inte heller presentera ett regeringsförslag som skulle tolereras av riksdagen. Det spekuleras nu i om Centerpartiets Annie Lööf kommer att få nästa sonderingsuppdrag av talmannen, eller om turen går över till Kristersson igen.

Det har nu gått 50 dagar sedan riksdagsvalet och ännu har ingen statsministerkandidat föreslagits för riksdagen. För att det ska hållas ett nyval måste fyra statsministerkandidater röstas ner av riksdagen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.