Inrikes

Talmannen ger sonderingsuppdrag till Stefan Löfven

Riksdagens talman Andreas Norlén meddelade vid en pressträff att han har gett Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i uppdrag att sondera terrängen för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

För snart två veckor sedan fick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ett så kallat sonderingsuppdrag av talmannen, vilket innebär att han fick två veckor på sig att sondera terrängen för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.
Under helgen meddelade Kristersson, efter att Centerpartiet och Liberalerna hotat att fälla en regering som inte innehöll alla fyra Allianspartier, att han i nuläget är oförmögen att kunna ta fram ett regeringsförslag som kan tolereras av riksdagen.

Talman Andreas Norlén meddelade på måndagen efter sin tredje talmansrunda att bollen nu går över till Socialdemokraternas Stefan Löfven, som får ett likadant sonderingsuppdrag som Ulf Kristersson tidigare fick. Löfven har 14 dagar på sig att presentera ett regeringsförslag och en statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen.

Det har nu gått 36 dagar sedan riksdagsvalet den 9 september och 20 dagar sedan Stefan Löfven röstades ner som statsminister av en majoritet i riksdagen.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Stefan Löfven