Talmannen ger sonderingsuppdrag till Stefan Löfven

publicerad 15 oktober 2018
- av Alexander Almqvist

Riksdagens talman Andreas Norlén meddelade vid en pressträff att han har gett Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i uppdrag att sondera terrängen för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

För snart två veckor sedan fick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ett så kallat sonderingsuppdrag av talmannen, vilket innebär att han fick två veckor på sig att sondera terrängen för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

Under helgen meddelade Kristersson, efter att Centerpartiet och Liberalerna hotat att fälla en regering som inte innehöll alla fyra Allianspartier, att han i nuläget är oförmögen att kunna ta fram ett regeringsförslag som kan tolereras av riksdagen.


Annonser:


Talman Andreas Norlén meddelade på måndagen efter sin tredje talmansrunda att bollen nu går över till Socialdemokraternas Stefan Löfven, som får ett likadant sonderingsuppdrag som Ulf Kristersson tidigare fick. Löfven har 14 dagar på sig att presentera ett regeringsförslag och en statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen.

Det har nu gått 36 dagar sedan riksdagsvalet den 9 september och 20 dagar sedan Stefan Löfven röstades ner som statsminister av en majoritet i riksdagen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.