Ulf Kristersson vill bli Moderaternas partiledare

publicerad 1 september 2017

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson och toppkandidat till att bli partiets näste partiledare, Ulf Kristersson, säger nu att han vill bli Moderaternas partiledare.

Sedan Anna Kinberg Batra i förra veckan annonserade sin avgång som Moderaternas partiledare har spekulationerna om hennes efterträdare satts igång. De före detta ministrarna Mikael Odenberg och Carl Bildt är två personer som ses som möjliga partiledare. Även nuvarande politiker som Elisabeth Svantesson, Johan Forssell och Ulf Kristersson har funnits med i spekulationerna.

Under fredagen bröt Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson, tystnaden när han annonserade att han är öppen för att bli ny partiledare för Moderaterna.

Jag har nu talat både med valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, och med mina egna Sörmlandsmoderater. Och jag har meddelat dem att jag står till förfogande för uppgiften som Moderaternas partiordförande, om valberedningen kommer fram till att det finns ett brett stöd för detta”, skriver Kristersson i ett inlägg på Facebook.

Kristersson förklarar i Facebookinlägget bland annat hur Moderaterna bör förhålla sig till Sverigedemokraterna. Enligt Kristersson bör Moderaterna inte söka samarbete med Sverigedemokraterna, men samtidigt välkomna de tillfällen då Sverigedemokraterna röstar med Moderaternas förslag i riksdagen. Med Kristerssons strategi kan Moderaterna fortsätta att ha Sverigedemokraterna som ett implicit stödparti.

Sd får gärna rösta på Alliansens förslag. Så kunde vi till exempel tvinga fram nya och bättre direktiv om valfrihet i välfärden. På motsvarande sätt har regeringen med stöd av Sd drivit igenom regler som försvårar för utländsk arbetskraft. Sd får gärna rösta på vår budget om de vill. Deras röster är lika mycket värda som alla andras. Men det är inte Sd jag vill samarbeta med och bygga framtiden på, utan tillsammans med våra värderingsfränder i Alliansen. Råder det någon osäkerhet på den punkten så måste den nu skingras”, skriver Kristersson i sitt Facebookinlägg.

Fyra moderata partidistrikt har redan ställt sig bakom Kristersson som partiets nya ledare, och Elisabeth Svantesson, som är en av huvudkandidaterna till partiledarposten, har gett sitt stöd till Kristersson. Vem som blir ny partiledare väntas inte bli officiellt förrän en extrastämma hållits, troligtvis senare i höst.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!