Odenberg och Bildt pekas ut som M-ledare

publicerad 25 augusti 2017
Mikael Odenberg (t.v.) Carl Bildt (t.h.)

De före detta Moderatministrarna Mikael Odenberg och Carl Bildt ses som toppkandidater för att efterträda Anna Kinberg Batra som Moderaternas partiledare.

Sedan Anna Kinberg Batra, efter en längre tid med dåliga opinionssiffror, kastade in handduken och avgick som partiledare för Moderaterna finns det ett par namn som dykt upp i spekulationerna om hennes efterträdare.

Mikael Odenberg är en rutinerad politiker som var Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson och partiets gruppledare 2003-2006. Efter det blev han försvarsminister, men avgick 2007 efter missnöje med Fredrik Reinfeldts ledning. Han beskrivs som en hjärnorna den kontroversiella FRA-lagen, som röstades igenom av riksdagen året efter han avgick som försvarsminister.

Carl Bildt är Sveriges idag mest namnkunniga politiker. Mellan 1986-2001 var han partiledare för Moderaterna, mellan 1991-1994 statsminister och mellan 2006-2014 utrikesminister. Bildt är en aktad globalist och en flitig besökare av det inflytelserika Bilderbergmötet. Det är oklart om den 68-årige hallänningen har orken och viljan att bli partiledare och eventuellt statsminister igen.

Bland de aktiva politikerna i Moderaterna idag pekas Johan Forssell, Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson ut som potentiella efterträdare på partiledarposten efter Anna Kinberg Batra.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!