Ukrainska flyktingar riskerar människohandel i Sverige

Kriget i Ukraina

publicerad 23 mars 2022
- av Sofie Persson
Ukrainska flyktingar vid Polens gränser.

I flera länder rapporteras att ukrainska flyktingar faller offer för människohandel. Nu visar även flera indikationer att det pågår och även har skett försök till människohandel i Sverige. Polisen har därför startat insatsen Accepto för att förhindra att flyktingar råkar illa ut.

Sedan kriget i Ukraina inleddes har många flytt till andra länder i Europa. Redan från början har organisationer vittnat om att kvinnor och i synnerhet barn är utsatta för människohandel. Vid gränserna i Polen och Slovakien kom det snabbt in flera rapporter om hur brottsliga organisationer började utnyttja situationen, något som Nya Dagbladet rapporterat om.

Även i Sverige finns indikationer på att risken är överhängande för människohandel bland de ukrainska flyktingarna. Christel Prinsén arbetar med att matcha ihop flyktingar med människor som erbjuder boende via en Facebook-grupp och menar att hon redan första veckan såg försök till människohandel.

Jag vet att det förekommit i Stockholm eftersom jag haft kontakt med en kvinna som försvann, berättar hon för skattefinansierande SR.

Hon berättar att man i gruppen vidtagit åtgärder för att förhindra att människohandel sker via deras medier. Exempelvis sköter man all matchning i bakgrunden och flyktingar får inte själva lägga ut inlägg i gruppen.

Vi har stoppat att man som flykting kan publicera publikt i gruppen – för att de inte ska bli kontaktade i bakgrunden och ta fel beslut. Vi gör även bakgrundskontroller på människor som erbjuder boende.

Polisen i Stockholm bekräftar också att man har sett problemet både genom frivilligorganisationer men också vid gränserna. Därför har man nu inlett insatsen Accepto för att förhindra att flyktingar råkar illa ut. Bland annat ser man till att vara på plats när ukrainare anländer till Sverige och utför kontroller.

Jag hoppas och tror att vi gör stor skillnad när vi är där, säger insatsledaren Daniel Löfgren.

Migrationsverket har tidigare beräknat att det kan komma upp till 212 000 flyktingar från Ukraina, men också att det kan vara lågt räknat.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.