Migrationsverket: ”Siffrorna kan vara i underkant”

Kriget i Ukraina

publicerad 14 mars 2022
- av Sofie Persson
Generaldirektör för Migrationsverket, Mikael Ribbenvik. Flyktingar från Ukraina i Berlin.

Migrationsverket har räknat med att ungefär 212 000 flyktingar från Ukraina kommer att anlända till Sverige, något som kan vara lågt beräknat, tror Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Just nu kommer ungefär ett tusental per dygn till Sverige, berättar Ribbenvik för SVT:s Agenda under gårdagen.

När Ribbenvik först såg analytikernas siffror tänkte han först att de var för ”stora att ta in”, men senare att det enligt beräkningar stämmer och till och med kan ligga i underkant.

När vi ser vad analysen bygger på, det vill säga att kriget sprider sig, att det blivit fler attacker i västra Ukraina, att fler människor som inte har någon förankring i Europa flyr samt att flyktingar börjar röra sig från gränsstaterna in i Tyskland, stämmer det. Tiotusen per dag kommer exempelvis till Berlin nu. Därför kan siffrorna vara i underkant, menar han.

Ribbenvik menar att man vill göra emottagandet annorlunda än vid flyktingkrisen 2015, då flera små kommuner fick ta det stora ansvaret.

Vi har mycket kontakter med kommuner och jag tror det finns ett starkt stöd för att göra annorlunda. Vår förhoppning är att vi kan få igång ett system den här gången som till viss del bygger på frivillighet, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.