Ukrainska flyktingar utsätts för människohandel

Kriget i Ukraina

publicerad 14 mars 2022
- av Sofie Persson
Barn vid ett flyktingläger i Polen.

När kvinnor och barn flyr Ukraina riskerar många nu att utsättas för människohandel, vittnar flera människorättsorganisationer om och pekar på att flera redan blivit drabbade.

Sedan krigets start i Ukraina uppskattar FN att fler än 2,5 miljoner flyktingar har lämnat landet. Vid grannländernas gränser är det därför kaosartat och människorättsgrupper vittnar om att kriminella organisationer börjat utnyttja situationen.

Monika Molnárová, som arbetar för välgörenhetsorganisationen Caritas Slovakien, menar att risken för människohandel är betydande och att kvinnor som reser ensamma med barn är särskilt utsatta.

Risken för trafficking är betydande, eftersom flyktingarna, utmattade och berövade all grundläggande komfort, blir mer och mer sårbara för varje ny dag på vägen. Vi tror att människohandlare och rekryterare med största sannolikhet riktar sig till både kvinnor som reser ensamma och kvinnor som reser med barn, säger hon till The Guardian.

Karolina Wierzbińska, koordinatör från människorättsgruppen Homo Faber i Polen, menar att man fått flera rapporterar om kvinnor som exempelvis blivit erbjudna arbete i Polen vilka senare visat sig vara olagliga arbeten där kvinnorna farit illa.

Vi har redan fått rapporter om fall av människohandel samt att kvinnor erbjuds arbete i Polen bara för att finna att arbetsplatsen är olaglig, arbetsgivaren misshandlar dem och vägrar att betala ut deras lön i tid. Det finns även fall av utpressning av personliga handlingar eller pengar, berättar Wierzbińska.

Även barn far lätt illa vid gränserna. Flera desperata föräldrar skickar ofta iväg sina barn själva för att möta upp en släkting eller familjevän, men sedan dyker personen som skall möta dem aldrig upp. Att vara i en sådan miljö ensam är extremt stressande för ett barn, och riskerna att något händer dem är väldigt stora. Karolina Wierzbińska menar att barn redan har försvunnit på det viset.

Det kan leda till att de vandrar runt på stationen ensamma, desorienterade och i värsta fall försvinner helt. Detta är tyvärr inte ett hypotetiskt fall – det har redan hänt, menar hon.

Vid gränserna är det många som vill hjälpa flyktingarna exempelvis med skjuts och därför står det ofta flera män som håller upp skyltar vid gränserna, som berättar att de kan hjälpa till. Wierzbińska menar att även om säkerligen vissa av dem vill väl måste man ta hänsyn till att andra även har onda avsikter.

Vi kan inte utesluta att åtminstone en bråkdel av människorna helt enkelt är kriminella som väntar på att dra fördel av utsatta kvinnor, säger hon.

I Polen har regeringen nyligen infört ändringar i lagarna kring människohandel på grund av den ökade oron kring trafficking. Nu har man höjt minimistraffet för människohandel från 3 till 10 år och det högsta fängelsestraffet för sexhandel med barn har höjts från 10 till 25 år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!