Tredje dos covidvaccin planeras i Sverige

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 3 augusti 2021
- av Sofie Persson

Sverige planerar nu definitivt för en tredje ”påfyllnadsdos” som troligen kommer att erbjudas en stor del av befolkningen under 2022. Riskgrupper kan komma att erbjudas ytterligare en  injektion redan till hösten.

Omfattningen av en påfyllnadsdos är oklar i dagsläget, enligt vad man uppger, på grund av eventuella ytterligare nya virusvarianter samt hur forskningen kring covidvaccinernas skyddseffekt analyserats över tid.

Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortsatt viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och boende i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.


Annonser:


Myndigheten beräknar att den breda massvaccinationen av den vuxna befolkningen ska vara klar under hösten 2021, för att sedan kunna fokusera på att erbjuda covidvaccin till 16-17-åringar samt de vuxna som valt att inte injicera sig. Grupper som inledningsvis omfattas av en tredje dos covidvaccin gäller äldre i särskilt boende, personer äldre än 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vaccinationerna mot covid-19 kommer de närmaste åren troligen att genomföras med ett eller två mRNA-vaccin samt eventuellt ett adjuvanterat proteinbaserat vaccin som kan fungera som komplement”, skriver  Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.