Treåring sa inte amen – tvingades sitta kvar vid bordet när kompisarna gick och lekte

publicerad 4 december 2016

En treåring på en förskola i Västerbotten med kristen inriktning sa inte amen vid matbordet, då tvingades han sitta kvar samtidigt som hans kompisar fick gå ut och leka. Nu har förskolan anmälts till Skolinspektionen.

Enligt uppgifter till Västerbottens Folkblad har skolan en rutin där barnen ber bordsbön och säger amen innan de ska äta. I det här fallet medger dock ansvariga för förskolan att man ”gått för långt” och att treåringen som inte ville säga amen fick sitta kvar för lång tid. Man menar också att barn i vanliga fall inte tvingas sitta kvar vid bordet för att de inte ber bordsbön.

– Det var en engångsgrej. Vi satt vid mellanmålsbordet. Barnet ville inte följa rutinerna och då fick barnet vara kvar tills man kunde kommunicera. Men barnet fick sitta kvar lite för länge, vi skulle ha avbrutit tidigare, säger föreståndaren till Västerbottens Folkblad.

Först vid 16-tiden upptäcktes barnet som suttit vid bordet sedan mellanmålet av en förälder som i sin anmälan menar att det hela är en allvarlig kränkning av barnets religionsfrihet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.