Treåring sa inte amen – tvingades sitta kvar vid bordet när kompisarna gick och lekte

publicerad 4 december 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En treåring på en förskola i Västerbotten med kristen inriktning sa inte amen vid matbordet, då tvingades han sitta kvar samtidigt som hans kompisar fick gå ut och leka. Nu har förskolan anmälts till Skolinspektionen.

Enligt uppgifter till Västerbottens Folkblad har skolan en rutin där barnen ber bordsbön och säger amen innan de ska äta. I det här fallet medger dock ansvariga för förskolan att man “gått för långt” och att treåringen som inte ville säga amen fick sitta kvar för lång tid. Man menar också att barn i vanliga fall inte tvingas sitta kvar vid bordet för att de inte ber bordsbön.

– Det var en engångsgrej. Vi satt vid mellanmålsbordet. Barnet ville inte följa rutinerna och då fick barnet vara kvar tills man kunde kommunicera. Men barnet fick sitta kvar lite för länge, vi skulle ha avbrutit tidigare, säger föreståndaren till Västerbottens Folkblad.

Först vid 16-tiden upptäcktes barnet som suttit vid bordet sedan mellanmålet av en förälder som i sin anmälan menar att det hela är en allvarlig kränkning av barnets religionsfrihet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!