Tonåring poserade på skoltoalett med vapen

Ökade otryggheten

publicerad 25 november 2022
- av Sofie Persson
18-åringen filmar sig själv med vapnet samtidigt som han sjunger med i en raplåt.

En film släppt från polisens förundersökning visar hur en 18-årig man poserar med ett vapen på en skoltoalett. Filmen är med i åtalet gällande en dödsskjutning i Söderhamn tidigare i år.

På Bromangymnasiet i Hudiksvall går cirka 1 500 elever. Tidigare i år filmade två unga män sig själva inne på en toalett i skolan med ett vapen. I en av filmerna kan man se hur den ene mannen står och sjunger en rapplåt medan han poserar med vapnet framför spegeln och därefter trycker ut hylsorna i handfatet, rapporterar skattefinansierande SVT som också publicerat filmen. Filmen ifråga finns med i åtalet kopplat till skjutningen i Söderhamn tidigare i år, då en man i 25-årsåldern sköts till döds.

Han är inte inblandad i själva mordet på något sätt, men han har umgåtts i den här kretsen, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Enligt åklagaren ska tonåringen förutom att ha burit vapen även ha varit inblandad i organiserad narkotikahandel med flera personer som också åtalas, där tonåringen främst ska ha sålt narkotika. Vapnet han poserar med inne på toaletten kan också kopplas till ytterligare uppmärksammade skjutningar i kriminella miljöer.

Bromangymnasiet är sedan tidigare kopplat till ett flertal kriminella aktiviteter. Tidigare har skolan gjort omkring 60 anmälningar om brott till polisen varje år. Kommunen tvingades år 2019 anställa en polis som säkerhetssamordnare, vilket hjälpte något. Det är dock oklart om polisen jobbar kvar idag.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.