Tolv kriminella klaner styr Västsverige

publicerad 22 oktober 2020
- av Per Nordin

I en polisrapport framgår att tolv kriminella släktbaserade nätverk opererar i Västra Götaland och Halland och försöker kontrollera den organiserade brottsligheten. Det handlar om dömda mördare och knarkhandlare men också om företagare som är helt ostraffade.

– Vi inom polisen har länge känt till detta, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg till skattefinansierade SVT.

Nya Dagbladet har tidigare kunnat rapportera om hur ett 40-tal utländska kriminella klaner har fått fäste i Sverige och inte bara ägnar sig åt grov brottslighet utan även försöker infiltrera och påverka den svenska politiken.


Annonser:


Av dessa 40 klaner verkar ett dussin i Västra Götaland och Halland och de finns representerade i såväl större städer som Göteborg som småstäder som Vänersborg och Laholm. Göteborg är dock värst drabbat och där har sju av klanerna sin kriminella verksamhet, även om den ofta är gränsöverskridande. Sammanlagt har 287 medlemmar kartlagts.

– Vi kommer få leva med detta under ganska många år. Det är ett ständigt pågående arbete och jag kan inte i detalj berätta hur vi jobbar mot de här nätverken, men vi har lärt oss mycket under de senaste tio åren, så mycket kan jag säga, hävdar Nord.

Han menar vidare att klanerna har en ”mycket stark kultur” som kan ”mutera till en organiserad brottslighet” i liberala demokratier som Sverige där det finns omfattande välfärdssystem.

Den mest välkända klanen är förmodligen familjen Ali Khan som är bosatt i framförallt Angered och Frölunda i Göteborg. Den multikriminella klanen består av omkring 120 medlemmar, varav ungefär 40 medlemmar bedöms som särskilt brottsaktiva.

Medlemmarna i familjen har dömts för alltifrån utpressning till mord och man misstänker att familjen bär skuld till betydligt fler brott än vad deras medlemmar har dömts för, bland annat flera ouppklarade mord där vittnen inte vågat träda fram.

Noterbart är också att klanen systematiskt utnyttjar det svenska välfärdssystemet för egen vinning samtidigt som man ägnar sig åt omfattande narkotikasmuggling och vapenförsäljning, skriver GP. Man pekar också på hur sex medlemmar i klanen driver olika företag, och att dessa kan ha koppling till den rent kriminella verksamheten.

De övriga elva släktnätverken agerar på liknande sätt och ett flertal av deras medlemmar har suttit i fängelse för olika typer av brottslighet. Man ser också att de olika klanerna samarbetar sinsemellan i sin brottsverksamhet och att man ibland använder giftermål för att stärka relationerna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.