Polisens underrättelse: Utländska klaner hotar Sverige

publicerad 9 september 2020
Linda H Staaf, chef på underrättelseavdelningen på polisens nationella operativa avdelning.

De kriminella ”släktnätverken” blir allt starkare och hotar på allvar det svenska systemet, varnar polisens underrättelseavdelning. Det handlar om minst ett 40-tal klaner som inte bara ägnar sig åt grov brottslighet utan som också försöker infiltrera och påverka svensk politik.

Linda H Staaf, chef på underrättelseavdelningen på polisens nationella operativa avdelning (Noa), säger till vänsterpopulistiska Aftonbladet att situationen är mycket allvarlig.

– Den hotar den svenska staten, säger Staaf.
I helgen gick vice rikspolischef Mats Löfving ut och bekräftade att de utländska klanerna tagit sig in i de svenska politiska partierna och försöker påverka hur Sverige styrs. Detta genom hjälp från icke-kriminella klanmedlemmar eller medhjälpare som redan finns i legala verksamheter i samhället.

Svensk polis har i vänsterpopulistisk media fått kritik för att man överhuvudtaget använder begreppet ”klan” som tydligt pekar ut att det handlar om människor av icke-svensk bakgrund. Polisen försvarar dock sitt ordval och menar att det handlar om just klaner där hela familjer är inblandade i brottsligheten.

– När vi pratar organiserad brottslighet…


 


Liknande artiklar: