MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Polisens underrättelse: Utländska klaner hotar Sverige

publicerad 9 september 2020
- av Per Nordin
Linda H Staaf, chef på underrättelseavdelningen på polisens nationella operativa avdelning.

De kriminella ”släktnätverken” blir allt starkare och hotar på allvar det svenska systemet, varnar polisens underrättelseavdelning. Det handlar om minst ett 40-tal klaner som inte bara ägnar sig åt grov brottslighet utan som också försöker infiltrera och påverka svensk politik.

Linda H Staaf, chef på underrättelseavdelningen på polisens nationella operativa avdelning (Noa), säger till vänsterpopulistiska Aftonbladet att situationen är mycket allvarlig.

– Den hotar den svenska staten, säger Staaf.

I helgen gick vice rikspolischef Mats Löfving ut och bekräftade att de utländska klanerna tagit sig in i de svenska politiska partierna och försöker påverka hur Sverige styrs. Detta genom hjälp från icke-kriminella klanmedlemmar eller medhjälpare som redan finns i legala verksamheter i samhället.

Svensk polis har i vänsterpopulistisk media fått kritik för att man överhuvudtaget använder begreppet ”klan” som tydligt pekar ut att det handlar om människor av icke-svensk bakgrund. Polisen försvarar dock sitt ordval och menar att det handlar om just klaner där hela familjer är inblandade i brottsligheten.

– När vi pratar organiserad brottslighet i Sverige pratar vi tre spår. Dels löst sammansatta nätverk i utsatta områden, vi pratar kriminella organisationer, typ mc-gäng och så pratar vi släktbaserade nätverk, säger Linda Staaf som också konstaterar att det kan finnas mer än de 40-tal kriminella klaner som hittills har kartlagts.

Man poängterar också att det är ledningen i klanerna som alltid är släkt med varandra – medhjälpare och underhuggare behöver inte nödvändigtvis tillhöra den direkta familjen.

– Nej, det som driver de här nätverken, den själva systematiska uppbyggnaden är släktbaserad. Sedan jobbar man med en möjliggörare i etablerade lagliga verksamheter i samhället. Det kan vara medlemmar i familjer eller att man genom vissa kontakter knyter till sig andra möjliggörare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend