Tidigare SD-politiker nekades konto – sedan tvärvände banken

Hotet från bankerna

publicerad 15 maj 2023
- av Isac Boman
Simon Alm är mycket bekymrad över Nordeas agerande.

Nordea vägrade godtyckligt att upplåta bankkonto till den tidigare SD-politikern Simon Alms företag – han tror själv att storbanken svartlistade honom på grund av hans politiska bakgrund.

Efter att ha kontaktat flera systemkritiska medier tvärvände dock banken plötsligt utan någon vidare förklaring och Alm är plötsligt välkommen som företagskund.

Innan han uteslöts ur partiet 2020, för påstått ”partiskadlig verksamhet”, hade Simon Alm varit förtroendevald politiker för Sverigedemokraterna i tio års tid och bland annat varit distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala.

Under våren 2023 tar han över företaget Pakvis som inriktar sig på försäljning av massage- och rehabiliteringsutrustning på nätet – ett företag som under fjorton års tid haft sina konton hos Nordea där Simon också är kund och har sina bolån. Simon kunde därför inte föreställa sig att det skulle vara några som helst problem att öppna ett eget företagskonto hos samma bank.

– Det är inte postorderknark eller något sådant spännande. Det är väldigt harmlöst. Långt ifrån politik eller andra riskkategorier som flaggas av Facebook och banker för att de försöker påverka samhället, säger han.

Det blev dock problem. Nordea lät meddela att man inte kommer att tillåta butiken att fortsätta ha sina konton hos banken efter att Simon tagit över.

– Jag fick kalla kårar och tänkte: ’Shit, det här är inte bra’, berättar han för Samnytt.

– Om storbankerna säger nej, så har man inte tillgång till intäkterna man får via Shopify (en stor e-handelsplattform) Det var mer eller mindre en dödsdom jag fick, fortsätter han.

De följande veckorna har Simon Alm intensiv kontakt med Nordea och skickar in nya dokument, en ny ansökan med en ny affärsplan och detaljerade beskrivningen av verksamhetens olika delar. Ändå får han slutgiltigt besked om att han nekas konto hos Nordea.

– Det var en kombination av ’samlad bedömning’ och ’bristande kundkännedom’. Jag undrade vad jag kunde komplettera ansökan med, men de sade att det spelade ingen roll.

– Det var totalt blankt nej. Jag fattade ingenting. Skitkonstigt! Så det enda logiska var att de tittat på min Facebookprofil och sett att jag har en bakgrund i SD, googlat mitt namn eller liknande, spekulerar han.

Alm tar efter bankens märkliga beslut kontakt med flera systemkritiska medier och berättar om händelsen och kort därefter tar Nordea kontakt på nytt för att meddela att man trots allt låter hans företag ha kvar bankkontot hos dem.

– Jag avslutade precis samtalet med Nordea, som totalvände. Jag vet inte vad du har gjort – utbrister han till journalisten Mattias Albinsson på Samnytt.

Att de svenska storbankerna godtyckligt nekar eller stänger ner sina kunders konton är något Nya Dagbladet rapporterat flitigt om och själva drabbats av.

I december förra året lät Länsförsäkringar Bank meddela att man låser Nya Dagbladets konto för utlandsbetalningar, fryser tillgångarna för en nystartad journalistisk stiftelse och dessutom stänger ner tidningsledningens privata konton – detta trots att man fått all redovisning man efterfrågat och inte kan peka på att Nya Dagbladet på något sätt agerat klandervärt.

I mars lämnade tidningens ledning därför också in en stämningsansökan mot Länsförsäkringar Bank till Stockholms tingsrätt – en kamp läsarna kan hjälpa till att bidra till.

– I förlängningen ser vi inte detta som tidningens strid med banken, utan om att försvara pressfriheten i Sverige och att exponera det systematiska maktmissbruk som bankerna ägnat sig åt under alldeles för lång tid, förklarar Markus Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!