Tack till er som donerat – nu är stämningen mot banken inlämnad!

Hotet från bankerna

publicerad 31 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Nya Dagbladet drar Länsförsäkringar Bank inför rätta, meddelar nyhetschef Isac Boman och chefredaktör Markus Andersson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redaktionen tackar för stödet som inkommit till tidningen och kan nu meddela att en stämningsansökan mot Länsförsäkringar Bank lämnats in till Stockholms tingsrätt.

– Stödet har varit överväldigande. Det är tydligt att det här blivit en viktig fråga som engagerar många, säger Markus Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Som NyD tidigare meddelat har en stämningsansökan mot Länsförsäkringar Bank förberetts under en tid. Tidningens advokat menar att banken gjort sig skyldig till flera tydliga lagöverträdelser i processen med nedstängningen av tidningens och även redaktionsledningens privata konton samt den stiftelse som bildats för att främja oberoende journalistik i Sverige.

För att uthärda i striden mot banken har redaktionsledningen vädjat till läsarna om stöd. En dryg månad senare kan redaktionen meddela att det uppsatta målet inte bara uppnåtts, utan överträffats med besked.

– Det är fantastiskt att se vilket stöd vi har. Hundratals läsare har bidragit och donerat till en grundläggande krigskassa som gör att vi kan känna oss tryggare i den första av flera planerade strider med banken, tillägger Andersson.

Det uppsatta målet att samla in 150 000 kronor har i skrivande stund mer än uppnåtts med över 165 000 kronor insamlade.

Tidningens läsare kommer att underrättas efterhand om hur processen löper och vad utfallet av stämningsansökningarna blir.

Stämningsprocessen, som är civilrättslig, kommer att avhandlas vid Stockholms tingsrätt där Länsförsäkringar Bank har sitt säte och huvudkontor.

– Vi kommer att fortsätta exponera Länsförsäkringar och andra banker för sitt allt mer utbredda missbruk mot både företagare och privatpersoner. Det här är en strid som bara börjat, intygar Isac Boman, nyhetschef på tidningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!