Länsförsäkringar fullföljer hotet – stänger av tidningsledningens privata bankkonton

Hotet från bankerna

publicerad 19 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Brevet som banken skickat till tidningens nyhetschef och chefredaktör.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under tisdagen kunde Nya Dagbladet rapportera om chockbeskedet att Länsförsäkringar Bank fullföljer hotet att släcka mediebolagets konton i banken.

Banken meddelar nu att man även går vidare med hoten om att stänga ned tidningsledningens privata konton om några veckor – trots att man fått all redovisning man efterfrågat.

– Det är klart att man blir illa berörd. Ett slag under bältet mot pressfriheten i Sverige, säger nyhetschefen Isac Boman.

För drygt en månad sedan deklarerade Länsförsäkringar Bank att man skulle stänga av mediebolaget bakom Nya Dagbladet och även tidningsledningens privata konton, förutsatt att man inte redovisade hundratals vardagliga transaktioner i en omfattande så kallad kundkännedomsförfrågan.

Trots detaljerad redovisning, som förberetts av auktoriserade redovisningskonsulter innan den skickats till banken, meddelar banken att man inte bara tänker fullfölja nedstängningen av mediebolagets konton, utan även av tidningsledningens privata konton.

Förstås är det ett sätt att slå mot tryggheten i vår privatekonomi. Det är svårt att relatera till människor som faktiskt klarar av att genomföra den här typen av maktfullkomliga beslut, säger Isac Boman som är nyhetschef på tidningen och delgivits bankens besked.

Boman har själv en bakgrund i bankbranschen och är utbildad nationalekonom. Hans avhandling Penningmakten forskade just kring banksystemet. Boman uttrycker en personlig förundran över att Länsförsäkringar hittills inte ens verkar överväga att backa från sitt projekt att stänga ned mediebolagets och tidningsledningens konton.

Även om lagstiftningen som finns på området verkligen kan problematiseras ur demokratisynpunkt har man av allt att döma redan gjort flera övertramp även juridiskt. Man verkar envist beslutna att fullfölja sitt övergrepp, alldeles oavsett vilka konsekvenser det får – inte bara för pressfriheten i Sverige utan även för bankens eget anseende inför allmänheten.

Nyhetschefen pekar samtidigt på att en eventuell rättsprocess mellan Nya Dagbladet och Länsförsäkringar Bank kan föra något gott med sig.

Om Länsförsäkringar verkligen vill representera några av det nuvarande banksystemets mest avskyvärda sidor inför svenska folket i en rättsprocess ska vi se till att man får göra det. Det är inte bara Länsförsäkringar som kommer att ta skada av den saken utan även systemets legitimitet i sin helhet – och det är en god sak, avslutar Boman.

Systematiskt tillvägagångssätt

Nya Dagbladets tidningsledning är långtifrån de första som drabbas av grova övergrepp från bankerna. Med hänvisningar till ”bristande kundkännedom” och förmenta misstankar om ”penningtvätt” eller ”finansiering av terrorism” stänger bankerna godtyckligt ner konton för ensamstående mödrar, pensionärer och småföretagare som varit kunder i banken i många år.

Läs vår artikel här om hur bankerna på vaga grunder förstört livet för tusentals svenskar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!