Tågförare bär kjol efter shortsförbud

publicerad 9 juni 2013

Företaget Arriva, som kör Roslagsbanan i Stockholm, har förbjudit sina tågförare att bära shorts i sommarvärmen. Det har lett till att de nu klär sig i kjolar.

Totalt 13 manliga tågförare och konduktörer väljer därför att arbeta iförda kjolar som är det enda svala alternativet. Men beslutet har mötts med viss skepsis. Tågföraren Martin Åkersten hoppas på en regeländring så han kan arbeta i shorts.

– Den är knälång så den är inte praktisk att arbeta i. När man ska från spåret upp i tåget igen hade det varit bättre med shorts. Men det är luftigt och så med kjol, säger han till Expressen.

Det här är första året som Arriva kör Roslagsbanan. Tidigare år har personalen kunnat bära shorts eftersom det ingått i klädkoden, men shorts finns inte med i Arrivas personalklädkod.

Vår tanke är att man ska se snygg och proper ut när man företräder Arriva, och det här de uniformer som finns. Vill männen bära kjol så är det okej. Att säga åt dem att göra något annat vore diskriminering, säger Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius till Mitt i.

I september kommer Arriva att ha ett uniformsmöte där frågor om företagets klädkod kan tas upp.

Nyheten om att tågförare som arbetar på Roslagsbanan börjat klä sig i kjol har gett eko i internationell media. Bland annat New York Daily News, BBC, Sky News och The Independent har rapporterat om nyheten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.