SVT tvingas betala Ekeroth för ”järnrörsfilmen”

publicerad 23 januari 2018
Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD)

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth ska kompenseras av SVT för att de använt hans så kallade ”järnrörsfilm”. Det beslutade Stockholms tingsrätt idag.

2012 publicerade Expressen det som kommit att kallas ”järnrörsskandalen”. Det bestod av en video filmad 2010 av SD-politikern, senare riksdagsledamoten, Kent Ekeroth och visar hur bland andra Ekeroth och Erik Almqvist beväpnar sig med järnrör och säger okvädningsord till en kvinna efter en festkväll i centrala Stockholm.

Efter att videon publicerats av Expressen fick Erik Almqvist sparken som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Kent Ekeroth tvingades ta en time-out men behöll sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Flera tidningar och medier valde att publicera den av Ekeroth filmade videon i samband med skandalen. Detta ogillades av Ekeroth som menade att han ”lidit skada” av mediernas publicering av filmen samt att dessa medier använt filmen utan hans medgivande. Ekeroth valde att vidta rättsliga åtgärder mot bland annat Göteborgs-Posten och SVT.

På tisdagen fattade Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt sitt beslut i tvisten mellan Ekeroth och SVT. SVT döms att betala ersättning till Kent Ekeroth för att olovligen ha använt hans film. Samtidigt förlorar Ekeroth på domen eftersom att båda parterna tvingas stå för sina egna rättegångskostnader.

SVT:s nyhetschef Anne Lagercrantz skriver på SVT:s hemsida att tingsrättens hållning är ”förbluffande” och ”förlegad”.

SVT har därför hävdat att upphovsrättslagens bestämmelser i detta fall ska tillämpas på ett sätt som tillgodoser yttrande- och informationsfriheten. Tingsrätten slår också fast att bilderna har ett starkt allmänintresse. Vi tycker därför inte att Ekeroth i det här fallet ska ges möjlighet att undanhålla materialet för allmänheten (en av bilderna offentliggjordes för övrigt i en missvisande version av Sverigedemokraterna på youtube innan skandalen briserade)”, skriver Lagercrantz.

Det är oklart om SVT eller Ekeroth kommer att överklaga domen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.