SVT-journalisten Fredrik Önnevall döms för människosmuggling

publicerad 30 oktober 2017

SVT-journalisten och programledaren Fredrik Önnevall fick under måndagen sin dom för människosmuggling fastställd i hovrätten.

Det var i SVT-programmet Fosterland, som sändes i början av 2015, som Fredrik Önnevall och två andra journalister hjälper till att smuggla in en 15-årig syrier in i Sverige från Grekland.

I februari dömdes Fredrik Önnevall och hans två journalistkollegor i tingsrätten till samhällstjänst för människosmuggling.

Domen överklagades till hovrätten, som under måndagen fastställde domen mot SVT-journalisten.

– Förhållandena i Grekland var mycket besvärliga för pojken men det fanns möjlighet att söka asyl i flera länder med ett fungerande asylsystem som teamet passerade under sin resa till Sverige, säger hovrättspresidenten Lennart Svensäter i en kommentar.

Önnevall kommer att överklaga domen till Högsta domstolen, rapporterar Ekot. Önnevall säger att han inte ångrar sitt beslut att smuggla in syriern i Sverige.

– Jag vet varför jag fattade det beslutet, och det kommer jag aldrig att ångra, sade Önnevall till SVT på måndagsmorgonen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.