SVT-journalist döms för människosmuggling

publicerad 9 februari 2017
Fredrik Önnevall

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fredrik Önnevall, den SVT-journalist som förde in en 15-årig migrant från Syrien till Sverige, dömdes under torsdagen till samhällstjänst för människosmuggling.

Det var i SVT-programmet Fosterland, som sändes i början av 2015, som en syrisk 15-åring frågar programledaren Fredrik Önnevall om denne skulle kunna ta med sig honom från Grekland till Sverige.

Fredrik Önnevall, en fotograf och en tolk gick med på att föra in pojken till Sverige, vilket man också lyckades göra. Men deras agerande, som de menade var av humanitära skäl för att hjälpa 15-åringen, utgjorde människosmuggling, eftersom 15-åringen varken hade rätt att bo i Sverige eller ansökt om asyl, anser Malmö tingsrätt som dömde de tre åtalade till 75 timmars samhällstjänst.

Man måste hålla isär migrationsrätt och straffrätt, säger chefsrådmannen Kristina Andersson i en kommentar.

Det regelverk som rör de asylsökande och som syftar till att skydda deras mänskliga rättigheter har ingen omedelbar betydelse vid bedömningen av om den som hjälper någon vid en olovlig inresa har begått ett brott eller inte. Istället är det av betydelse hur pass överhängande flyktingens skyddsbehov är vid själva inresan där hjälpen lämnas. I det här fallet har tingsrätten inte ansett att den hjälp som filmteamet bistått med omfattas av något humanitärt undantag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!