Sverige på väg att bli lika segregerat som USA

publicerad 27 augusti 2016
Rosengård i Malmö är ett av Sveriges mest segregerade områden

Segregationen och utanförskapet ökar i många av storstädernas förorter. Nu slår forskare vid Göteborgs universitet larm om att den etniska och ekonomiska segregeringen i förorterna gör att Sverige är på väg att bli som USA.

Det är i en ny studie som rör segregationen i problemområdena i Stockholm, Göteborg och Malmö som den dystra bilden målas upp. Studien är gjord av Göteborgs universitet för SVT och är den första i sitt slag.

Ett av symptomen på att segregationen ökat och som forskarna fokuserat på är det faktum att nyanlända i Sverige oftast stannar kvar i de fattiga områden som man bosätter sig i när man anländer till Sverige. Ungefär två tredjedelar av de 16-åringar av antingen asiatisk, afrikansk, latinamerikansk eller sydösteuropeisk härkomst som levde i fattiga problemområden 1990 bodde fortfarande kvar i områdena 2006.

– Det är både en ekonomisk segregering och en etnisk segregering. Frågan är vad det gör med de här människorna. De får färre och färre kontaktytor och det kan skada tilliten i samhället. Jag tror att många av de konsekvenser vi ser i dag är ett resultat av den segregering vi upplevt, säger Torun Österberg, en av forskarna bakom studien, i SVT:s Agenda som sänds på söndag.

Uppgifterna i studien baseras på forskning fram till 2006, men forskarna tror att segregationen i problemområdena har ökat ännu mer sedan dess och att Sverige nu är på väg att likna USA när det kommer till segregation.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!