Sverige på väg att bli lika segregerat som USA

publicerad 27 augusti 2016
Rosengård i Malmö är ett av Sveriges mest segregerade områden

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Segregationen och utanförskapet ökar i många av storstädernas förorter. Nu slår forskare vid Göteborgs universitet larm om att den etniska och ekonomiska segregeringen i förorterna gör att Sverige är på väg att bli som USA.

Det är i en ny studie som rör segregationen i problemområdena i Stockholm, Göteborg och Malmö som den dystra bilden målas upp. Studien är gjord av Göteborgs universitet för SVT och är den första i sitt slag.

Ett av symptomen på att segregationen ökat och som forskarna fokuserat på är det faktum att nyanlända i Sverige oftast stannar kvar i de fattiga områden som man bosätter sig i när man anländer till Sverige. Ungefär två tredjedelar av de 16-åringar av antingen asiatisk, afrikansk, latinamerikansk eller sydösteuropeisk härkomst som levde i fattiga problemområden 1990 bodde fortfarande kvar i områdena 2006.

– Det är både en ekonomisk segregering och en etnisk segregering. Frågan är vad det gör med de här människorna. De får färre och färre kontaktytor och det kan skada tilliten i samhället. Jag tror att många av de konsekvenser vi ser i dag är ett resultat av den segregering vi upplevt, säger Torun Österberg, en av forskarna bakom studien, i SVT:s Agenda som sänds på söndag.

Uppgifterna i studien baseras på forskning fram till 2006, men forskarna tror att segregationen i problemområdena har ökat ännu mer sedan dess och att Sverige nu är på väg att likna USA när det kommer till segregation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!