Inrikes

Sverige – ett “smörgåsbord” för stöldligor

I år har polisen fått ovanligt många larm från lantbrukare runt om i Syd- och Mellansverige. Ett stort antal gårdar är drabbade av stöldligor – oftast utländska som opererar direkt eller inhemska med kontakter i utlandet.

Sveriges gränser är i praktiken obevakade och speciellt sommartid när ordinarie polis och tulltjänstemän har semester.
Redan förra sommaren larmades det om att liten upptäcktsrisk och låga straff gjorde Sverige attraktivt för internationella stöldligor. Polis, Larmtjänst och Svensk Försäkring talade om Sverige som ett “drömland”, ett “smörgåsbord” för brottslingar.

Bostadsinbrotten sades samtidigt ha ökat med 30 procent i Sverige sedan 2007. Allt medan samma typ av inbrott hade minskat med 30-40 procent i Norge och Finland.

Även andra stöldbrott som organiserade båtmotorstölder och bildelsstölder ökade i Sverige – utan motsvarighet i grannländerna. I år har också många hästgårdar drabbats av stölder – framför allt sadlar har stulits.

Tyskland uppges tidigare ha varit hårt drabbat av internationella stöldligor, men där lyckades man vända trenden. De tyska framgångarna verkar dock ofta ha medfört att ligorna flyttade över till Sverige.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!