Inrikes

Sverige ansluts till ny Natostyrka

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade riksdagens försvarsutskott den 13 juni att Sverige ansluts till den militära utryckningsstyrkan JEF.

Styrkan, bestående av sex Natoländer, utökas nu med Sverige och Finland. Det innebär att två av marinens korvetter ska ligga i beredskap för JEF (Joint Expeditionary Force) nästa år. Längre fram kan svenskt stridsflyg och specialförband stå redo, enligt en utredning som Försvarsmakten gjort på uppdrag av regeringen.
Vi har koordinerat detta med Finland, gjort en gemensam analys och kommit fram till att det här är väl förenligt med vår alliansfria position. Det ger också ökade möjligheter att bygga samverkansförmåga med partners, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.

JEF har i sin nuvarande uppsättning inte satts in, men ska ställas till EU:s, FN:s eller Natos förfogande.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!